Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Ukrajna EU-tagsági eljárása

2022. március 1., kedd 06:41 | aznap frissítve

Volodimir Zelenszkij hétfőn kérelmezte, hogy vegyék fel Ukrajnát az Európai Unió tagállamai közé. Ukrajna holland nagykövete szerint elindult az eljárás az ügyben.

Az Európai Unió hivatalosan is regisztrálta Ukrajna uniós tagsági kérelmét – derült ki Vszevolod Csencov, Ukrajna hollandiai nagykövetének közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből.

Csencov arról tájékoztatott, hogy átadta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által aláírt uniós tagsági kérelmet a francia Philippe Léglise-Costának, az Európai Unió állandó képviselőjének.

A jelentkezés regisztrálva van. A folyamat elindult

– jegyezte meg a diplomata.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aláírta az európai uniós csatlakozási kérelmet, amellyel Ukrajna az EU tagjává válhat. Adam Parsons, a Sky News tudósítója szerint azonban valószínűtlennek tűnik a gyorsított eljárású EU-s csatlakozás.

Joseph Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Ukrajna esetleges tagságával kapcsolatban azt mondta, hogy Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van, most azonban az orosz agresszióval szemben kell fellépni.

Németország óvatos

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfő reggel fenntartásait fejezte ki Ukrajna gyors EU-csatlakozásával kapcsolatban – írja a Der Spiegel.

Mindenki tisztában van azzal, hogy az EU-csatlakozás nem olyan dolog, amit néhány hónap alatt el lehet intézni

– mondta a politikus, miután Berlinben találkozott szlovén kollégájával, Anže Logarral. Véleménye szerint egy ilyen projekt intenzív és nagy horderejű átalakulási folyamattal jár. Ugyanakkor Annalena Baerbock hangsúlyozta: „Ukrajna Európa része”.

Az Európai Unió mindig is olyan ház volt, amelynek ajtói nyitva voltak

– fogalmazott. A külügyminiszter hozzátette: az EU-n kívül számos olyan európai intézmény működik, amelyek együtt dolgoznának az európai kontinens békéjének és biztonságának fenntartásán és stabilizálásán.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja az európai uniós csatlakozási kérelmet 2022. február 28-án. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout / Reuters)

Rovatok