Index Vakbarát Hírportál

A hatalmas dinoszauruszokat is érhette baleset

2022. március 2., szerda 11:20

Az Anatolij Rjabinyin orosz felfedezőről elnevezett dinoszauruszt is érhette baleset, állapította meg legújabb kutatásában a belfasti Queen’s University.

Az orosz felfedezőjéről, Anatolij Rjabinyinről Amurosaurus riabinininek elnevezett, hatvannyolcmillió évvel ezelőtt élt hadroszauruszok családjába tartozó növényevő dinoszaurusz feltehetően víz vagy táplálék után kutatott, amikor futás vagy ugrás közben eltört a csuklója.

Erre az egyik törött csontjának vizsgálata közben derült fény, ahogy arra is, hogy a csonttaréjos dinoszaurusz túlélte a balesetet, de hiába kezdett gyógyulni a sérülése, a sántítás miatt jó célpontot jelentett más ragadozóknak – állapították meg a belfasti Queen’s University kutatói.

A paleontológuscsoport Filippo Bertozzo vezetésével a 20. század elején Oroszország távol-keleti részén, az Amur partján elterülő Blagovescsenszk kőbányájában talált dinoszauruszmaradvány törött csontjának elemzéséből jutott erre a következtetésre, olvasható az MTI-n.

Eillen Murphy professzor elmondása szerint az ősi betegségek és sérülések vizsgálata, legyen szó emberekről vagy állatokról, rengeteg információt nyújthat egykori életükről. Ez a tanulmány pedig lehetővé teszi, hogy többet tudjuk meg arról, hogy mi történt egy sérült állattal, mielőtt elpusztult, emellett

arra is emlékeztet minket, hogy még a hatalmas dinoszauruszokat is érhette baleset.

Az igazgatóhelyettes volt az nem utolsósorban, aki a doktorandusz Bertozzo kutatását felügyelte.

Bertozzo jelenleg a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézetben dolgozik, és magát a tanulmányt a Historical Biology folyóiratban publikálták.

Rovatok