Index Vakbarát Hírportál

Oroszország készen áll a béketárgyalás folytatására

2022. március 2., szerda 11:46

Immár hetedik napja tart a háború Oroszország és Ukrajna között. A két fél hétfőn már elkezdte a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így a tervek szerint szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, Oroszország készen áll arra, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön az ukrán féllel szerda este. Hozzátette azonban, hogy ellentmondásos információk állnak rendelkezésre a béketárgyalásokkal kapcsolatban, valamint a találkozó helyszínét sem közölte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kijelentette, hogy az oroszoknak fel kell hagyniuk az ukrán városok bombázásával, mielőtt a tárgyalások folytatódnának.

Szükség van arra, hogy legalább az emberek bombázását abbahagyják. Csak hagyják abba a bombázást, és üljenek le a tárgyalóasztalhoz

– mondta az ukrán elnök.

A második béketárgyalás pontos időpontjáról még egyeztetnek a felek, ám Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Moszkvának kemény, átgondolt és világos választ kell megfogalmaznia az orosz gazdaságot sújtó nyugati szankciókra – írja a Sky News.

Ukrajna fegyverszünetet akart

Ukrajna a hétfői, belarusz határnál tartott első béketárgyaláson azt szerette volna elérni, hogy fegyverszünet legyen. Az oroszok arról számoltak be, hogy szó esett a tűzszünetről és Ukrajna demilitarizálásáról is, valamint több olyan pont volt, amelyek alapján közös álláspontra juthatnak a felek.

Dmitrij Peszkov akkor azt közölte, hogy miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kézhez kapta a béketárgyalás teljes összefoglalóját, további lépésekről rendelkezhet.

A Glavkom ukrán hírportál arról számolt be, az oroszok követelték, hogy Ukrajna hivatalosan, az ukrán parlament által jóváhagyott törvénnyel is nyilvánítsa magát nemzetközileg semlegessé, és ebben a kérdésben írjanak ki népszavazást.

Az oroszok egyúttal azt is követelik, Ukrajna mondjon le a Krím félsziget iránti követeléseiről, valamint

ismerje el a donyecki és a luhanszki népköztársaságot, méghozzá a területek közigazgatási határai mentén,

ami azt eredményezné, hogy a szakadárok olyan területeket is megkapnának, amelyeket a háború előtt még Ukrajna ellenőrzött.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Ukrajna és Oroszország béketárgyalása Belaruszban 2022. február 28-án. Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Handout via REUTERS)

Rovatok