Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé...

2022. március 2., szerda 06:01

Oroszország ukrajnai inváziója immár a hetedik napja tart. Az eseményekkel kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a szövetségeseikkel együtt lezárja az amerikai légteret az orosz repülőgépek előtt, valamint azért küldtek csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO szövetségeseit, ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé.

Joe Biden kedd este Washingtonban tartott beszédet a kongresszus két háza előtt, és elítélte Oroszország háborúját Ukrajna ellen.

Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem válaszol, és azt hitte, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk

– mondta az Egyesült Államok elnöke, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a szabad világ alapjait próbálta megingatni Ukrajna megtámadásával, ám elszámolta magát, és olyan falba ütközött, amelyet elképzelni sem tudott: találkozott az ukrán néppel.

Az amerikai elnök emellett bejelentette, hogy az Európai Unióhoz és Kanadához hasonlóan kitiltják az orosz légitársaságok repülőgépeit az Egyesült Államok légteréből.

Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak

– mondta Joe Biden az unió állapotáról szóló évértékelő beszédében.

Joe Biden arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába, vagyis az amerikai erők nem vesznek részt az orosz–ukrán konfliktusban, igaz, fegyvereket, gyógyszerszállítmányokat és egyéb eszközöket küldtek az ukránoknak.

Bár Ukrajnába nem, Európa nyugati részébe telepítettek csapatokat az amerikaiak, Biden erről azt mondta, azért, hogy megvédjék a NATO szövetségeseit, 

ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé.

Az elnök egyúttal hadjáratot hirdetett a Putyint támogató orosz oligarchák ellen is, és közölte velük, valamint a korrupt vezetőkkel, akik dollármilliárdokat építettek fel az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább! Ezeket az ügyeket külön munkacsoport vizsgálja az amerikai igazságügyi minisztériumban, és céljuk, hogy megtalálják, valamint lefoglalják az oligarchák jachtjaikat, luxuslakásaikat és magánrepülőgépeiket.

Leszögezte, az unió állapota erős, és a szabad világ felelősségre vonja Oroszországot, egyúttal megnyugtatta a háború miatt aggódó honfitársait, hogy minden rendben lesz.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Joe Biden 2022. március 1-jén. Fotó: Saul Loeb / AFP)

Rovatok