Index Vakbarát Hírportál

A Kreml tanácsadója kiakadt, a háború végét javasolja

2022. március 2., szerda 13:40 | aznap frissítve

Andrey Kortunov külpolitikai elemző és a Kreml tanácsadója mindeddig kizárólag az orosz intézkedések védelméért és a kompromisszumok megtárgyalásáért állt ki a nyilvánosság elé. Azonban a Sky News nemrég közzétett interjújában a férfi őszintén vall arról, mit érzett, amikor először meghallotta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát; a médiaszereplése radikális fordulatot vett.

A Russian International Affairs Council (RIAC) 2010-ben jött létre, egy, az orosz elnök által hozott rendelettel. A tudományos tevékenységek mellett a szervezet az orosz kormányt látja el tanácsokkal – legalábbis idáig így tette. Az Index nemrég beszámolt róla, hogy Andrey Kortunov, a RIAC vezérigazgatója és külpolitikai elemző azt mondta: amikor Vlagyimir Putyin kikérte a véleményét, ő nem támogatta az invázió megindítását, mivel szerinte az „nem igazolható”, jogos lépés Oroszországtól. A férfi akkor nyíltan bevallotta, hogy még az orosz minisztérium számos munkatársa is meglepődött Vlagyimir Putyin radikális lépésén, hogy megtámadja Ukrajnát. 

Azonban ez még semmi volt a Sky News exkluzív videójában elmondottakhoz képest: a Kreml tanácsadója kiakadt. Andrey Kortunov most először szállt szembe az országa vezetőjével, és nyilvánított ki nyíltan szubjektív véleményt annak intézkedéséről – a politikai elemzéseivel és tudományos cikkeivel ellentétben. Bár a tanácsadó sosem volt elnéző a kormányával szemben, a kritikát most új szintre vitte – ami bár máshol nem tűnhet nagy fejleménynek, Oroszország esetében ez azonban mégis meglepő fordulat; elég, ha azt nézzük, hogy az egyetlen ember, aki korábban fel mert szólalni a kormánnyal szemben, Alekszej Navalnij, az ország vezető ellenzéki politikusa hónapok óta fogságban van. Ez lehet a kezdete a Putyin elleni házon belüli ellenszegülésnek? 

Putyin lépése „logikátlan”

Az ukrán konfliktus eszkalálódásával többen is megkérdőjelezték Vlagyimir Putyin elmeállapotát; Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter „kiszámíthatatlannak”, Milos Zeman meg egyenes „őrültnek” nevezte az orosz elnököt, miután elindította az inváziót Ukrajna ellen. Azonban a sajtó is megszólalt ez ügyben, a FOX News egy magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselője korábban úgy szólt, hogy Putyin paranoiásnak tűnt a francia elnökkel való találkozóján. Azonban Rebekah Koffler egykori hírszerző tiszt, a Putyin forgatókönyve: Oroszország titkos terve Amerika legyőzésére című könyv szerzője kijelentette: az orosz elnök nem egy őrült ember, nincsenek mentális anomáliái. 

Ugyan Kortunov nem élt semmilyen jelzővel, azonban azt az interjúja alapján kijelenthetjük, hogy meglehetősen össze van zavarva az elnök lépéseit illetően: 

Nem értem a jelenlegi logikáját

– mondta, majd hozzátette, hogy nehéz megérteni, hogy pontosan mi járt Putyin fejében, amikor behozta az orosz–ukrán háborút eredményező döntéseket. Azonban elmondása szerint ezt nem sokan tudják megmondani jelenleg az orosz vezetésből, ugyanis Putyin egy „aprónyi körre szűkítette a tanácsadói körét”, így az olyanokat, mint Kortunov, aki a külvilággal való nagyobb integrációt és a nagyobb jólétet szorgalmazta, kizárták.

A tanácsadó szerint az orosz elnököt körbevevő embereket is jellemezte: 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a cél neve a fejlesztés, de el tudom képzelni, hogy Putyin úr körül néhány ember azt hiszi, hogy a cél neve a túlélés.

„Meg kell állítani a háborút”

Andrey Kortunov szerint elengedhetetlen, hogy Oroszország lépéseket tegyen a háború mielőbbi befejezése érdekében, és amennyiben kihasználná tanácsadói státuszát, azt ajánlaná az orosz elnöknek: 

A tűzszünet legyen a legfontosabb.

A Sky News újságírója azt mondta Kortunovról, hogy az interjú alatt „eltűnt az a határozott szószóló, aki elmagyarázta Oroszország külföldön tett lépéseinek árnyalatait. Ehelyett olyan ember volt, akit az elmúlt néhány nap szörnyűsége vert. És sokak nevében beszélt.”

Ugyanakkor tény, hogy nem gyakran hallani olyan őszinte megnyilvánulásokat vezető pozíciót betöltő oroszoktól, mint amit a Kreml tanácsadója nemrég megtett: 

„Depressziós vagyok”

– mondta. Majd hozzátette, hogy nagy valószínűséggel sokan mások is azok. Az interjú utolsó részletében Kortunov azt mondja, hogy a háború minden oroszra nagy hatással lesz, ugyanis komoly következményei lesznek. „Tudod, ez olyasvalami, amit soha nem szabad elfelejtenünk” – fejezte be. 

Az egyetlen kérdés, ami velünk maradt: várható-e vezetői ellenszegülés Putyin akaratának? Vajon mindenki egyetért-e majd vele, ha addig fajul a helyzet, és indulatos intézkedéseket tesz? Elnézve a katonai vezetői reakcióját, amikor bejelentette, hogy a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat, azt mondhatjuk, hogy van remény. 

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Andrey Kortunov 2009. szeptember 2-án. Fotó:  Dmitry FeoktistovTASS / Getty Images)

Rovatok