Index Vakbarát Hírportál

Oltásellenesek tüntettek és gyújtogattak Új-Zélandon

2022. március 2., szerda 10:36 | aznap frissítve

Az MTI számolt be arról, hogy Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban összecsapásokra és gyújtogatásra került sor egy oltásellenes tüntetőtábor rendőrségi felszámolásakor.

Több mint három hete, a kanadai kamionos tüntetés mintájára tábort állítottak fel a wellingtoni parlament előtt a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele miatt tiltakozók, akiket most oszlatott fel a rohamrendőrség. 

A rendőrség eddig legalább hatvanöt embert vett őrizetbe, mintegy ötven járművet vontatott el a táborból. A hatóságok hozzátették, több száz rendőr érkezett az ország minden szegletéből a területre.

A tüntetők a rendőrségi intézkedésre válaszul játszóteret, valamint sátrakat és fákat gyújtottak fel.

Emellett térkövekkel, sátorrudakkal és faágakkal dobálták a rendőröket, akik paprikaspray-vel és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a tömeget.

Az összecsapások a környező utcákban is folytatódtak, emiatt lezárásra került a vasútállomás, és ebből kiindulva a vasúti közlekedést is felfüggesztették.

A hatóságok elmondása szerint a rendőrség három munkatársát kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke is megszólalt: feldühítették és mélységesen elszomorították a történtek, majd megjegyezte, hogy

az időnként erőszakossá váló tüntetést összeesküvés-elméletek és téves értesülések táplálták.

A kormányfő közlése szerint „csaknem felfoghatatlan” számára, miért ellenzik az emberek, hogy erőfeszítéseket tegyenek egy járvány megfékezésére, ami miatt több mint 20 ezer ember fertőződött meg, és 400 került kórházba egyetlen nap alatt.

Azt érdemes tudni, hogy Új-Zélandon egyes foglalkozások – például az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók, a katonák és a tanárok – esetében kötelező a koronavírus elleni oltás. Az éttermekbe, a kávézókba, az edzőtermekbe, sőt még a templomokba is csak oltási igazolvánnyal lehet belépni.

Új-Zéland a koronavírus-járvány idején a „zéró Covid”-stratégiát követte, vagyis nagyon szigorú korlátozásokat vezetett be, amely határlezárást, nagy fokú tesztelést és kontaktkövetést, valamint szigorú karanténszabályokat foglalt magában.

A lazításokat követően a közelmúltban ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma. Friss adat mutatta ki, hogy 22 150 új esetet regisztráltak, amely rekordnak számít az országban.

(Borítókép: Tüntetők tiltakoznak a kötelező koronavírus elleni oltás miatt Wellingtonban 2022. március 2-án. Fotó:  Dave Lintott / AFP)

Rovatok