Index Vakbarát Hírportál

Semlegesítették a Zelenszkij megölésére küldött csecsen gyilkosokat

2022. március 2., szerda 06:42

Részben megölték, részben elfogták annak a csecsen elit különítménynek a tagjait, amelyet Ramzan Kadirov csecsen vezető – Vlagyimir Putyin orosz elnök hű csatlósa – küldött Ukrajnába azzal a céllal, hogy likvidálja Volodimir Zelenszkijt. A hírt a TV 24 csatornán jelentette be Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

„Tudomásunk volt arról az akcióról, amelynek végrehajtására Kadirov egy különleges egységet küldött Ukrajnába" – jelentette be Danyilov a TV 24 ukrán televízióban. – Az információt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azon tagjaitól kaptuk, akik nem kívánnak részesei lenni az Ukrajna ellen folytatott véres háborúnak. Mármost, a Volodimir Zelenszkij elnök likvidálására küldött egységet semlegesítettük.

Mindez a valóságban azt jelenti, hogy a csecsen elit kommandót előbb két részre szakították az ukrán erők, majd az egyik csoportot Hosztomelben, Kijevtől északnyugatra tűz alá vették és megsemmisítették, a másiknak a tagjait pedig elfogták. 

Danyilov még hozzátette:

Nem adjuk senkinek sem az elnökünket, nem adjuk az országunkat! Ez a mi hazánk, takarodjatok innen!

Tudnivaló, hogy amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Zelenszkij elnök és családja ismeretlen helyen tartózkodik, mivel az oroszok nem is titkolt szándéka az ukrán vezető meggyilkolása. 

A hét végén arról szóltak a jelentések, hogy az úgynevezett Wagner-csoport – mintegy 400 zsoldos – Afrikából Ukrajnába érkezett azzal a céllal, hogy borsos vérdíj fejében meggyilkolják Zelenszkijt és az ukrán kormány, illetve a vezetőség kulcsfiguráit, köztük Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét és öccsét, Volodimirt, a két nehézsúlyú exvilágbajnok bokszolót.

Amúgy az ukránok sem ma kezdték a szakmát: Olekszej Reznyikov védelmi miniszter pénzt, ötmillió rubelt – jelenlegi, óránként változó árfolyamon 47 000 dollárt – és teljes amnesztiát ígért azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert, és megadják magukat.

Azoknak viszont, akik tovább harcolnak – szavai szerint –, nincs kegyelem. Arról nincsenek információk, milyen forrásból fizetnék ki a fejenként ötmillió rubelt, ha esetleg tömegesen letennék a fegyvert az oroszok. 

Az egyre növekvő veszteségek súlyos gondot okoznak Putyinnak. 2014-ben, amikor az oroszok annektálták a Krím félszigetet, összesen 400 katonát vesztettek, és amikor újságírók megpróbáltak tudósítani a temetésekről, a rendőrök elzavarták őket a szertartásról. 

Most naponta halnak meg ennyien a háborúban. Ukrán források 5300-5700 orosz halottról tesznek említést, a megbízhatóbbnak tartott amerikai becslések 2000-es veszteséget tartanak valószínűbbnek. 

Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren közzétette, hogy – az ukránok szerint – keddig, azaz március elsejéig mekkora veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg. Íme:

(Borítókép: Katonák a Ramzan Kadirov csecsen vezető által küldött csapatok és harci eszközeik ellenőrzésén 2022. február 25-én. Fotó: Yelena Afonina / TASS / Getty Images)

 

Rovatok