Index Vakbarát Hírportál

Súlyos üzemanyaghiánnyal küzdenek a húszik ellenőrizte területeken

2022. március 3., csütörtök 19:37

Jemen húszik irányította területein évek óta nem látott üzemanyaghiány alakult ki - jelentette csütörtökön a londoni székhelyű Middle East Monitor.

A húszik egyik szócsövének számító al-Maszíra televízió Isszám al-Mutavakkil, a fegyveresek irányította olajtársaság szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy néhány tartományban több mint három kilométeres sorok állnak a benzinkutak előtt.

Mutavakkil azt is kihangsúlyozta, hogy a 2015 óta példa nélkül álló válságnak akkor tudnak véget vetni, ha a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida kikötőjében veszteglő tankerek szállítmánya eljut az ország belsejébe.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány és az őt támogató arab koalíció szemére vetette viszont, hogy szándékosan tartóztatja fel az olajszállítókat.

Azt is érdemes tudni, hogy a húszik által elűzött jemeni kormány rendelkezései értelmében a Hodeidába érkező hajók rakományából származó jövedelemből fizetik ki a köztisztviselőket.

Az arab országban 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat, foglalta össze az MTI.

Rovatok