Index Vakbarát Hírportál

Macron Putyinnak: Hazudsz magadnak, ez nagyon sokba fog kerülni!

2022. március 3., csütörtök 16:53

Emmanuel Macron francia elnök telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök közölte Macronnal, hogy Ukrajna demilitarizálása sikeres lesz, ugyanakkor azt is aláhúzta: ha Kijev húzza az időt a tárgyalások során, Oroszország újabb követelésekkel áll elő.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Emmanuel Macron francia elnök orosz kollegájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt telefonon csütörtökön. A Kreml közleménye szerint az orosz elnök közölte Emmanuel Macronnal, hogy Ukrajna demilitarizálása és semleges státuszának elérése sikeres lesz. 

A két elnök másfél órán keresztül beszélt. Putyin azt mondta, hogy Kijev bármilyen kísérlete a tárgyalások elhalasztására azt eredményezné, hogy Moszkva kiegészíti követeléseit. A Le Monde francia hírportál információja szerint a telefonbeszélgetés Putyin elnök kérésére történt. 

Putyin „nagy hibát” követ el

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy nagy hibát követ el Ukrajnában. A francia elnök szerint ez a háború hosszú távon sokba fog kerülni Oroszországnak – számolt be róla a Guardian.

Hazudsz magadnak 

– mondta Macron Putyinnak. A francia elnök szerint a háború folytatása nagyon sokba fog kerülni országának: elszigetelődik, meggyengül és nagyon hosszú időre szankciók alá kerül. Erre válaszolva Putyin továbbra is kiállt amellett, hogy semlegesítené és lefegyverezné a szomszédos országot. Úgy tűnik, az orosz elnök nem enged a követeléseiből. 

Semmi sem volt megnyugtató abban, amit Putyin mondott

 – mondta egy francia elnöki tanácsadó, hozzátéve, hogy Putyin megismételte azt a korábbi narratíváját, miszerint Ukrajna „nácimentesítésére” törekszik. 

A francia elnök borúlátó 

A francia kormány szerint Emmanuel Macron a telefonbeszélgetés után úgy vélte, hogy „a legrosszabb még hátravan Ukrajnában” – írja a Le Monde. Vlagyimir Putyin erős eltökéltséget fejezett ki az offenzíva folytatására, amelynek célja, hogy átvegye az irányítást Ukrajna felett.

Az orosz elnök biztosította francia kollégáját arról, hogy az orosz hadsereg hadműveletei „a tervek szerint” haladnak, és csak tovább „rosszabbodik”, ha az ukránok nem fogadják el a feltételeiket. 

Emmanuel Macron elmondta, hogy „nagy szilárdságra van szükségünk az elveket és a szankciókat illetően” Moszkvával szemben. Hozzátette: meg kell próbálni „párbeszéd útján békére törekedni”, ami szerinte is „tagadhatatlanul nagyon nehéz”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter online sajtótájékoztatón reagált Putyin és Macron beszélgetésére, ahol elmondta, hogy Franciaországban már régi hagyománya van a konfliktusok közvetítésének, majd kihangsúlyozta, hogy Moszkva örülne, ha Emmanuel Macron küldetése sikerülne.

Az oroszok hálásak 

Egy csütörtöki interjúban Lavrov azt mondta, hogy Moszkva jó néven veszi Emmanuel Macron francia elnök közvetítői erőfeszítéseit az ukrajnai helyzet megoldására – számolt be a TASZSZ

Szeretném megismételni, hogy üdvözöljük Macron úr közvetítői erőfeszítéseit. Putyin elnök többször is elmagyarázta neki, hogyan lehetne kiutat találni ebből a helyzetből, ha Macron elnök segítene meggyőzni Zelenszkij urat, hogy ne szoruljon többé a NATO és az EU közé

– mondta az orosz külügyminiszter.

Azt is megjegyezte, hogy Macron és elődje korábban már segítette a normandiai négyek – Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország – közötti együttműködést, amikor elfogadták a minszki megállapodásokat.

Lavrov ugyanakkor hozzátette, hogy miután aláírták, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az egyezményeket, „sem Franciaország, sem Németország nem tett semmit annak érdekében, hogy Ukrajna végrehajtsa őket”. Az orosz külügyminiszter szerint pont ellenkezőleg; a két európai ország azt kezdte mondani, hogy Ukrajnának nem kell teljesítenie a megállapodásokat, de Oroszországnak igen.

Macron mint mediátor

Korábban már többször is szó volt arról, hogy Macron főszerepet játszik az Európa és Oroszország közötti kommunikációban a konfliktus alatt; sokak szerint Emmanuel Macron átvette a korábban Angela Merkel által képviselt mediátorszerepet. A 44 éves francia centrista 2017-es hatalomra jutása óta igyekszik személyes kapcsolatot kiépíteni Putyinnal – számolt be az Al Jazeera

A hírportál szerint egy hét sem telt el Macron elnökségéből, de már akkor találkozóra hívta Putyint a versailles-i palotába, jelezve ambícióját a francia–orosz kapcsolat visszaállítására. Két évvel később a francia Riviérán lévő nyaralóhelyén látta vendégül az orosz elnököt. Akkoriban Macron azt remélte, hogy

újra helyre tudja állítani a szoros kapcsolatot Oroszország és Európa között.

Ezt a lépést többen is kritizálták az Európai Unióban, különösen keleten, ahol kifejezetten erős az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés az orosz megszállás óta. 

A francia–orosz kapcsolatok régre nyúlnak vissza: már 1892-ben szövetséget kötött az Orosz Birodalom és a Francia Köztársaság, amely egészen az 1917-es októberi forradalomig, az első világháború közepéig tartott. Azonban nem sokáig szünetelt az országok közötti szövetség: a hidegháború idején Charles de Gaulle francia elnök egy sor együttműködési megállapodást írt alá a Szovjetunióval tíznapos látogatásakor. Nicolas Sarkozy elnökként 2008 augusztusában rohant Moszkvába és Tbiliszibe, hogy tűzszünetet kössön, miután az oroszok elfoglalták Grúzia dél-oszétiai régióját. 

Az utóbbiakat elnézve nem csoda, hogy Emmanuel Macron francia elnök próbálja felvenni Európa mediátorszerepét Oroszországban. A kérdés továbbra is az, vajon sikerrel jár-e. Vajon képes-e kompromisszumot találni az oly eltökélt Vlagyimir Putyinnal? 

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Emmanuel Macron. Fotó:  Miguel MEDINA / AFP)

Rovatok