Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: Csak óvatosan a műholdjaimmal

2022. március 3., csütörtök 22:14

Miután megbénult az internet-hozzáférés az országban, az ukrán hatóságok Elon Musk segítséget kérték. A tech. guru hamar reagált, kölcsönadta a műholdjait, hogy a háború alatt álló ország hozzájusson egy független kommunikációs rendszerhez. Azonban Elon Musk most arra figyelmeztet, hogy óvatosan bánjanak a drága műholdjaival.

Az orosz–ukrán háború nem csak egy fegyveres konfliktus; egyre nagyobb szerepet kap a virtuális tér, és azon belül a kibertámadások. Ukrajnát nemcsak az orosz tüzérség bombázza az invázió kezdete óta, hanem az ellenséges hekkerek is; ezzel teljesen megbénítva az országon belüli kommunikációt.

Ahogy korábban beszámoltunk róla az Indexen, miután több kibertámadás érte az ukrán bankokat és kormányzati weboldalakat az orosz invázió kezdete óta, Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton arra kérte a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy biztosítsa Ukrajnának a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat. 

Elon Musk a hős

A SpaceX ugyanis több mint 1700 műholddal rendelkezik, és képes majdnem az egész világot ellátni internettel. Pár óra elteltével Musk válaszolt is a megkeresésre, azt mondta, teljesíti a kérést; a Starlink onnantól kezdve aktív volt Ukrajnában.

Két napra rá, megérkezett Ukrajnába az első szállítmány a Starlink-terminálokból, amelyek hozzáférést biztosítanak a SpaceX műholdas internetszolgáltatásához. Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitter-üzenetében mondott köszönetet Elon Musk SpaceX-alapítónak. 

„Óvatosan a műholdjaimmal”

Csütörtökön azonban Elon Musk a Twitteren figyelmeztette az ukrán hatóságokat a Starlink helyes használatáról. 

Kérjük, óvatosan használják

– írta a tech. guru, figyelmeztetve az ukránokat, hogy óvatosan használják a Starlink műholdakat. Musk elmondása szerint a Starlink által lehetővé tett kommunikációs rendszer az „egyetlen nem orosz”, amely még mindig működik az országban, és figyelmeztetett, hogy nagy az esélye annak, hogy orosz célponttá válhat.

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: JIM WATSON / AFP)

Rovatok