Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: 32 főt menekített ki Kijevből a külügyminisztérium

2022. március 3., csütörtök 09:58

A második nemzetközi evakuációs akcióink is sikerrel járt, kedden reggel összesen 32 főt evakuáltak a kijevi nagykövetségről – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök délelőtti Facebook-videójában.

A külügyminiszter hangsúlyozta, sajnos immár nyolcadik napja zajlik a háború a szomszédunkban. Mi, magyarok nem akartuk, nem akarjuk ezt a háborút, mi azt szeretnénk, ha béke lenne, ha minél előbb béke lenne a szomszédban. Ezért bíznak abban, hogy a béketárgyalások második fordulója sikeres lesz.

Közben a helyzet sajnos folyamatosan romlik Ukrajnában, különösen igaz ez Kijevre, ahol a nagykövetség működési körülményei is egyre nehezebbek. Más országok nagykövetségei is megkerestek ott minket Kijevben, hogy tudnánk-e segíteni a stábjaik kimenekítésében. Mivel a helyzet romlik, úgy döntöttünk, hogy a kijevi nagykövetség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kérő néhány magyar civilt, valamint a tőlünk segítséget kérő dél-afrikai és nigériai nagykövetség személyzetét is evakuáljuk

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy az evakuációs akciót nem hozták nyilvánosságra mindaddig, amíg az sikerrel nem zárult annak érdekében, hogy ne kockáztassák az abban részt vevők életét.

Tehát kedden reggel indult összesen 32 fő, közülük 10 magyar állampolgár – köztük a nagykövetség néhány munkatársa és családtagjaik, valamint három civil, köztük két újságíró is –, mellettük 10 dél-afrikai állampolgár, 10 nigériai diplomata és hozzátartozóik, valamint 2 ukrán állampolgár. Ők összesen 11 gépkocsiban indultak meg, tegnap későn este, Munkácson keresztül megérkeztek Ungvárra, ahol a főkonzulátuson egy rövid pihenőt töltöttek, és ezután indultak meg a határra, majd a késő esti órákban átlépték a magyar–ukrán határt. Így tehát a második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt, már mindenki biztonságban van

– jelentette be a külügyminiszter közösségi oldalán.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok