Index Vakbarát Hírportál

Veszélyeztetett cápafaj maradványait találták kutya- és macskaeledelben

2022. március 4., péntek 15:17

A veszélyeztetett fajok közé tartozó selyemcápa és más cápafajok maradványait fedezték fel DNS-vizsgálattal kutya- és macskaeledelekben egy kutatásban.

Az állattulajdonosok akaratlanul is cápahúst adtak az óceáni halként hirdetett konzervekből háziállataiknak.

A háziállatot tartók túlnyomó többsége szereti a természetet, és bizonyára a legtöbben megijednének, ha megtudnák, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához

– hangsúlyozta a tanulmányt jegyző Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College kutatója.

A cápákat világszerte a túlhalászat fenyegeti, populációjuk az elmúlt ötven évben több mint hetven százalékkal csökkent. Mivel csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése hatással van a tengerifű és a korallzátonyok életére is.

A cápauszony forgalmazása jól ismert tény, a szerzők szerint azonban csöndben zajlik a cápákból készült más termékek felhasználása az állateledelben, kozmetikumokban és egyéb árucikkekben.

A tudósok tizenhat, Szingapúrban forgalmazott állateledelmárka 45 termékét elemezték DNS-vizsgálattal. A termékek többségén a hal, óceáni hal vagy fehér hal meghatározás szerepelt a tartalmát ismertető listán. Néhány esetben feltüntették a tonhal vagy lazac felhasználását, de zömmel semmiféle konkrétumot nem írtak.

A minták közel harmadában volt cápákból származó DNS

A 144 mintából 45 tartalmazott cápa-DNS-t. Leggyakrabban a kékcápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a cápahús azokból a cápákból kerülhetett az állateledelekbe, amelyeket az uszonyuk miatt fogtak ki. A kutatók arra figyelmeztettek: sokkal pontosabban fel kellene tüntetni a termékek tartalmát, hogy a gazdák tisztában legyenek vele, mivel etetik az állataikat, és az honnan származik.

Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa elmondta, hogy korábban saját kutatócsoportja és más kutatók is felfedezték cápa DNS-ét emberi fogyasztásra szánt termékekben. Mint hozzátette: a termékek pontos tartalmának feltüntetésére vonatkozó szabályok hiánya azt jelenti, hogy legálisan a legkülönfélébb veszélyeztetett fajok széles köre lehet bennük.

Rovatok