Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügyminiszter szerint aki az oroszoktól vesz olajat, az háborús bűnöket finanszíroz

2022. március 5., szombat 21:18

Dmitro Kuleba üzent Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ezt a háborút nem nyerik meg, és menjenek haza. Az ukrán külügyminiszter egyúttal újabb szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben, és közölte, hogy aki orosz olajat vásárol, az háborús bűnöket finanszíroz.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szigorúbb szankciókat szeretne Oroszország ellen – közölte a szombati televíziós beszédében.

Többek között tiltsák ki az orosz Sberbankot a SWIFT-rendszerből, zárják le az európai kikötőket az orosz hajók előtt, Oroszország ne férhessen hozzá kriptovalutákhoz, és tiltsák meg az orosz olaj vásárlását

– mondta Kuleba, hozzátéve, hogy az orosz olajat ukrán vér borítja, és aki megvásárolja, az orosz háborús bűnöket finanszíroz.

A külügyminiszter megismételte, Ukrajna a nemzetközi szövetségeseihez intézett felhívást, hogy védjék meg az ukrán légteret, és a NATO tiltsa meg az országba való berepülést, mert az oroszok válogatás nélkül, barbár módon bombáznak, egyúttal lássák el Ukrajnát harci repülőgépekkel, légvédelemmel, rakétákkal és fegyverekkel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban már kijelentette, hogy semmiképpen sem tiltják meg az országba való berepülést, míg Vlagyimir Putyin azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy

minden országot, amely ennek az irányába lépéseket tesz, a fegyveres konfliktus résztvevőjének tekintünk.

Kuleba Putyinnak:
Ezt a háborút nem nyeritek meg

Dmitro Kuleba elmondta, egyértelmű üzenete van a világ számára, hogy amikor az európai és más vezetők év közben azt ismételgetik az ünnepségeken, hogy „soha többé háborút”, azt most tettekkel támaszthatják alá, egyúttal emlékeztetett az európai fővárosok német bombázásaira a második világháború idején.

Most bizonyítsa be mindenki, hogy megtanulta a múlt leckéit, és meg lehet állítani egy újabb brutális erőt, amely Európát fenyegeti, még az előtt, hogy az egész kontinenst konfliktusba sodorná

– mondta az ukrán külügyminiszter, aki elismeréssel adózott azoknak, akik Herszonban tüntetnek a fegyveres orosz megszállók előtt.

A hős ukrán nép üzenete egyszerű: Oroszok, menjetek haza! Idegen földön vagytok, ahol senkinek sincs szüksége rátok, és senki sem fogad titeket virágokkal. Putyin, hagyjátok békén Ukrajnát! Ezt a háborút nem nyeritek meg

– zárta beszédét Kuleba.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő szombati cikkeinket itt találja.

(Borítókép:  Dmitro Kuleba 2022. március 5-én. Fotó: OLIVIER DOULIERY / Pool / AFP)

Rovatok