Index Vakbarát Hírportál

Fegyvereket kér Magyarországtól az ukrán nagykövet

2022. március 5., szombat 16:22

Oroszországnak a nemzetközi jog megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie Ljubov Nepop szerint.

Oroszország emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése révén akarja kapitulációra kényszeríteni Ukrajnát, ennek bizonyítékait már vizsgálja a Nemzetközi Büntetőbíróság – nyilatkozta a Népszavának adott interjújában Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete. Emlékeztetett, Volodimir Zelenszkij elnök felhívására megalakult a nemzetközi háborúellenes koalíció, amelynek Magyarország is tagja.

Ma tehát szövetségesek vagyunk ebben a háborúban. Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, az unió döntését, hogy az Európai Békefenntartási Eszköz forrásaiból segítsék Ukrajnát fegyverekkel.

A nagykövet szerint azonban nem elég, amit Magyarország és partnerei tesznek. Az orosz agresszió megállításához most több fegyverre van szükség. Azt is kérte, hogy Ukrajna szövetségesei zárják le az ukrán légteret, megakadályozva a békés lakosság további bombázását.

Nem kérjük, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái jöjjenek, és harcoljanak helyettünk, de támogathatnak azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítenek minket pénzügyileg is.

A korábbi magyar Oroszország-politika megváltoztatásáról úgy fogalmazott, hazája lerohanása olyan választóvonalat jelentett, ami miatt számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amely támogatta, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, ezért pedig hálásak.

Úgy vélem, mára az egész világ megértette, hogy az ukránok európaiak, vérrel harcoltuk ki a jogot, hogy az európai közösség teljes jogú tagjai lehessünk. Ami az Oroszországgal való együttműködést illeti, úgy véljük, itt az ideje a világ »deputyinizálásának«.

Szavai szerint itt az ideje, hogy Oroszország ráébredjen, a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie. 

Ljubov Nepop nagykövet ezért azt kérte magyar partnereitől: „adjanak fegyvereket és védőfelszereléseket, hogy megvédhessük magunkat – és önöket! És ezért kérjük a NATO-t: zárják le a légteret Ukrajna felett. A többit mi magunk elvégezzük.”

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő szombati cikkfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019. április 26-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok