Index Vakbarát Hírportál

Működik a propaganda, még a szüleik sem hisznek az Ukrajnában élő oroszoknak a háborúról

2022. március 5., szombat 15:01

A BBC riportot közölt azokkal az oroszokkal, akik az ukrán városokban ragadtak, és civilként őket is lövi az orosz hadsereg. Elmondásuk szerint még a saját szüleik is inkább az orosz állami propagandának hisznek, mint nekik.

A 25 éves Olekszandra azt mondta, hogy a Moszkvában élő édesanyja a háború kezdete óta állandóan azt a narratívát ismételgeti, amelyet az orosz állami tévében lehet hallani, vagyis hogy az orosz hadsereg csak katonai célpontokat támad.

Nem akartam megrémíteni a szüleimet, de elmondtam nekik, hogy direkt civileket céloz a hadsereg, és gyermekek halnak meg. És bár aggódnak értem, még mindig azt mondják, hogy ez csak véletlenül történhet, mivel az orosz hadsereg nem lőne civilekre. Hogy az ukránok azok, akik a saját népüket gyilkolják

– mondta a nő, majd hozzátette, hogy az édesanyja jóformán szó szerint idézi azt, amit az orosz tévében bemondanak.

Átmossák az emberek agyát, holott ők bíznak bennük

– fogalmazott Olekszandra.  

Elmondása szerint Harkivot állandóan lövik az oroszok – a BBC szerint ezt a videóinterjú alatt is hallani lehetett –, és jelenleg a lelket a kutyái tartják benne, amelyeket még a harcok kezdetén bevitt a házába, és a fürdőszobában húzták meg magukat (az állatokról képet is küldött a brit portálnak). 

Egy másik orosz családja
Magyarországra menekült

A BBC megszólaltatott egy kijevi vendéglátóst, Mihajlót is, aki elmondta, nem tudta követni azt, hogy mit mondanak az orosz tévében a háborúról, mivel feleségével és két gyermekükkel azonnal elmenekültek, amikor az oroszok elkezdték bombázni a várost. 

Elmondása szerint Magyarországig elkísérte a családját, majd miután ők átkeltek a határon, visszautazott Nyugat-Ukrajnába, hogy segítsen a küzdelemben. Nem sokkal később a Nyizsnyij Novgorodban élő apjának is elmondta, hogy mit éltek át, mire az apja azt mantrázta: ez nem lehet igaz, mert valójában nincs is háború, az oroszok csak katonai hadműveletet hajtanak végre, és csak a náciktól mentesítik Ukrajnát. 

A saját apám nem hisz nekem, pedig tudja, hogy itt vagyok, és mindent a saját szememmel látok. És édesanyám, a volt felesége is ugyanezen megy keresztül

– mondta a férfi. 

Hasonló történetről számolt be egy Kijevben élő fiatal lány, Anasztászija is, akinek a szülei a Donyecki Népköztársaságtól 20 kilométerre élnek. Az ő falujukat még az ukránok irányítják, de szülei már állandóan az orosz csatornák adását figyelik, valamint az órát is visszaállították a moszkvai időre (korábban, még a szovjet korszakban ugyanis ebben a térségben az volt a hivatalos idő). 

Anasztászija azt mondta, hogy a harcok kezdete után hívta az édesanyját, aki azonban teljesen nyugodt volt, nem vett tudomást a veszélyről.

Utána ismét felhívtam, elmondtam neki, hogy félek, mire azt mondta, »ne aggódj, sosem bombáznák Kijevet«

– mondta a nő, aki elmondta édesanyjának, hogy ez már meg is kezdődött, és civilek halnak meg, mire az anyja nevetett egyet, és azt mondta:

De hát ugyanez történt, amikor Ukrajna megtámadta a Donbászt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő szombati cikkünket itt találja.

(Borítókép: Russian Defence Ministry / Reuters)

Rovatok