Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Zavartalan Magyarország energiaellátása

2022. március 6., vasárnap 15:42 | aznap frissítve

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap délután Facebook-oldalán.

A külügyminiszter vasárnap Mevlüt Cavusoglu török kollégájával telefonon egyeztetett a földgázszállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről. Mint írta, naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország–BulgáriaSzerbia-útvonalon keresztül.

Miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt, nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg. Az energiaellátás szankcionálását ezért mindenképpen el fogjuk kerülni, s ahogy a pénteki brüsszeli beszélgetéseimen meggyőződhettem róla, szerencsére többen is ezt az álláspontot képviseljük az Európai Unióban

fejtette ki a miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Ukrajnában zajló háború idején a legfontosabb kötelesség Magyarország biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van.

Először is meg kell akadályoznunk, hogy Magyarország belesodródjon ebbe a háborúba. Ennek érdekében ellenállunk a nyomásnak és az ellenzék követeléseinek is: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedjük halált okozó fegyverek átszállítását sem a területünkön

– emelte ki a tárcavezető. Hozzátette, a NATO pénteki külügyminiszteri értekezletén a „magyar érdeknek megfelelő álláspontot fogadtunk el: mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne jöhessen létre közvetlen összeütközés a szövetség és Oroszország között”.

Kimondtuk: a NATO nem részese a háborúnak

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter közölte ugyanakkor, hogy „itt van a másik fontos dimenzió is: az energiabiztonság kérdése”. A tárcavezető megjegyezte, „török barátaink tapasztalata szerencsére hasonló a miénkhez: náluk sincs visszaesés vagy zavar a szállításokban”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő vasárnapi hírösszeállításunkat itt találja.

(Borítókép:  Szijjártó Péter 2022. február 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

 

Rovatok