Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália új tengeralattjáró-bázist épít keleti partjainál

2022. március 7., hétfő 14:08

Tavaly jött létre a megállapodás az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között, amelyben új biztonsági szövetséget hoztak létre AUKUS néven, amelynek keretében Ausztrália a műszaki együttműködés révén nukleáris tengeralattjárók beszerzésére törekszik.

Ausztrália új tengeralattjáró-bázist épít keleti partjainál, hogy támogassa az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával kötött biztonsági partnerség keretében beszerzendő nukleáris tengeralattjáró-flottát, jelentette be Scott Morrison miniszterelnök, hozzátéve, hogy

egy második tengeralattjáró-bázis létesítése a keleti partvidéken jelentős előnyökkel fogja növelni stratégiai elrettentő képességünket műveleti, képzési, személyzeti és ipari szempontból.

Elmondása szerint – amelyet az MTI hozott le – a queenslandi Brisbane, valamint az új-dél-walesi Newcastle és Port Kembla lehetséges helyszínként szerepel a tízmilliárd ausztrál dollárra (7,4 milliárd dollár) becsült védelmi létesítmény lehetséges helyszínei között.

Ezeket a területeket az ipari infrastruktúra, a nagy népességű központok, a mély víz, a tengeri kiképzőpontok, valamint a fegyvertároló, és rakodó létesítmények közelsége miatt választottuk ki – hangsúlyozta ki az ausztrál kormányfő.

Az új létesítmény további lehetőséget teremt az Ausztrália nyugati partvidékén lévő tengeralattjáró-bázis mellett az Indiai-óceánon lévő stratégiai jelentősége miatt is.

Rovatok