Index Vakbarát Hírportál

EP-alelnök: Orbán ezt a csodálatos országot a személyes tulajdonává teszi

2022. március 8., kedd 10:13

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke szerint eddig politikai okokból nem akarták alkalmazni a jogállamisági mechanizmust, a gyermekvédelmi törvény pedig nincs összefüggésben a kritikákkal.

Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament egyik alelnöke egy interjúban kifejtette, hogy a jogállamisági mechanizmust annak elfogadásától kezdve alkalmazni kellett volna, az Európai Unió Bíróságának döntésére vagy az iránymutatások kiadására való várakozás csak időhúzás, „politikai okokból ugyanis nem akarták alkalmazni eddig a rendeletet”.

A Merkel-kormány korábbi igazságügy minisztere a 444-nek adott interjújában elmondta, hogy a magyar és a lengyel kormány ellen kellene elindítani a folyamatot, mert ez a két legegyértelműbb eset. Magyarországgal összefüggésben a korrupciót, míg Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás politikai befolyásolását és az uniós jog elsőbbségének tagadását nevezte a fő problémáknak.

Katarina Barley világossá tette, hogy az április 3-i országgyűlési választások előtt nem kell tartania szankcióktól a magyar kormánynak:

Ha holnap indítanák el a mechanizmust, akkor sem lehetnének már pénzügyi következményei a választás előtt. Az eljárás levelezéssel kezdődik, a Bizottság bemutatja a bizonyítékait, erre a magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon, úgyhogy ez a hajó már biztosan elment.

A politikus azt szégyenteljesnek tartaná, ha valóban született volna olyan alku az Európai Tanács és Orbán Viktor között, hogy a választás előtt nem alkalmazzák.

Katarina Barley hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kommunikációjával ellentétben „a legkevésbé sincs” összefüggés a jogállamisági kritikák és a gyermekvédelmi törvény között, sőt ő a törvény megjelenése idején azt javasolta, hogy inkább más dolgokkal foglalkozzanak, mert „Orbán pontosan azért hozta ezt a törvényt, hogy ezen feszüljünk”.

Pedig valójában ezek az eljárások arról szólnak, hogy Orbán ezt a csodálatos országot a személyes tulajdonává teszi, úgy tesz, mintha egy uralkodó volna. Kifacsarja az országból az utolsó eurót is magának.

Az Európai Parlament alelnöke arra kéri a magyarokat, hogy „nézzenek a dolgok mögé, és ne essenek Orbán csapdájába, ne higgyenek a Patyomkin-világnak, amit felépített”.

(Borítókép: Katarina Barley 2020. január 30-án. Fotó:  Michael Kappeler / picture alliance via Getty Images)

Rovatok