Index Vakbarát Hírportál

Szégyenkező orosz katonák esedeznek bocsánatért

2022. március 8., kedd 13:42

A mai felgyorsult világban már nem csak felfegyverkezett katonák küzdenek az ellenséggel: a 21. század egyik legfőbb eszköze a média lett. Televízió, sajtó, közösségi média: mind az ukrán–orosz háború középpontjában.

Megrázó videó terjed pár napja az interneten, amit az Unian ukrán hírportál vett fel és osztott meg három elfogott orosz katonáról Ukrajnában, akik többet között arról beszélnek, hogy pontosan hogyan keveredtek bele a háborúba, és mivel próbálta rávenni őket az orosz hadsereg, hogy harcoljanak.

A hasonló videók bemutatása egyébként bevett szokás lett az ukrán médiában, ugyanis ezzel szeretnék bebizonyítani és meggyőzni az orosz katonákat és az ukrán népet is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állítása – amely szerint „fel kell szabadítani az ukrán népet a náci uralom alól” – hamis, és csupán jól felépített propaganda részét képezi. Azonban nem ezzel az egy eszközzel küzd az ukrán hatóság az orosz propaganda ellen. 

A sajtó szerepe a háborúban

Korábban is terjengtek videók, amelyek orosz katonákat mutattak be az ukrán megszállás helyszíneiről: néhány nappal ezelőtt például a New York Post osztott meg egy felvételt egy orosz katonáról, amint az forró teát szürcsölgetve könnyes szemekkel felhívja az anyját, hogy elmondja neki: „Jól van.”

Azonban ezt megelőzően olyan hírek is megjelentek, hogy az ukrán hadsereg egy honlapot hozott létre, amely az elfogott orosz katonáknak ad lehetőséget, hogy eljöjjön értük az anyukájuk az ukrán–lengyel határhoz: 

Eltérően Putyin fasisztáitól, mi, ukránok nem háborúzunk anyák és elfogott gyermekeik ellen

– állt az ukrán védelmi minisztérium közleményében.

Az állami televízió is hatást gyakorol

Korábban már bemutattuk a Vlagyimir Putyint gúnyoló felvételt, amelyet Kiss Dániel, az Index tudósítója rögzített nemrég Kijevben egy helyi televízióadásról.

A háború kezdete óta megszokottá váltak az orosz elnököt bemutató felvételek, amelyek nem a megszokott kereteken belül, rajzfilmfigurákkal és szatirikus elemekkel gúnyolják őt – mindezt az ukrán nép hangulatjavítása céljából. 

Tudósítónk elmondása szerint az emberek érzik, hogy katonai harcok dúlnak körülöttük, azonban ezek a színes, morálnövelő felvételek szerinte kitartást nyújthatnak az Ukrajnában ragadtaknak.

Kiss Dániel elmondása szerint mindez azért szükséges, mert az orosz média elferdíti a valóságot, és fordítva állítják be a történéseket, mint amilyenek valójában; amikor orosz katonák lelőnek egy civilt, ők ezt úgy közlik, mintha ukrán katonák tették volna ugyanazt. Az ukrán média ezért is érzi fontosnak jelenleg Putyin gúnyolását, hogy az igazságot közvetítsék az orosz propagandával szemben.

video

Azonban az Unian portál felvétele abból a szempontból kivételes, hogy nyugodt körülmények között képes bemutatni egy orosz katona beszámolóját, ahogy hosszasan beszél arról, pontosan hogyan zajlott le Ukrajna megszállása, és hogyan küldték az orosz katonákat az országba.

„Voltak kétségeink”

A következő képsorok az Ukrán Független Információs Ügynökség (Unian) által szervezett sajtótájékoztatót örökítették meg, ahol három orosz katona látható, akik feltételezhetően magasabb katonai beosztásban vannak. A katonák közül kettő láthatóan megsérült, kettőjüknek az arcát sebek borítják. 

Nekünk azt mondták, örömmel lát majd itt minket az ukrán nép, azt mondták, fel kell őket szabadítani a fasiszta és náci uralom alól

– mondta az egyik orosz katona, arra reagálva, hogyan küldték őket az ukrán frontra. A férfi ezután majdnem tíz percen keresztül beszél őszintén a tapasztalatairól és arról, hogy az orosz kormány hogyan próbálta elhitetni velük, katonákkal, hogy jó szándékkal vonulnak be a szomszédos országba. 

Ugyan nekünk is van okostelefonunk, sokunk rendelkezik internettel, azonban nem tudtuk, mit gondoljunk, kétségeink voltak az igazságot illetően

– folytatta a férfi, majd azt mondta, hogy ő is csak akkor jött rá a „valóságra”, amikor megérkezett az országba, és látta, hogy nem hívta őket oda a világon senki. Hozzátette: 

Szégyellem magunkat, hogy ide jöttünk, erre a területre.

A férfi ezután arra kéri az összes, Ukrajnában lévő „agymosott” orosz katonát, hogy ellenkezzenek a parancsnokuknak, és menjenek haza.

Az igazság közvetítése az utcákon 

Azonban nem csak az ukrán sajtó és média játszik nagy szerepet a jelenlegi háború közvetítésében. A Kijev utcáit borító kijelzők is új szerepet kaptak: az információs és közlekedési pultokat már nem a forgalom elterelésére használják, hanem az ukrán népnek és az oroszoknak üzennek velük.

Kiss Dániel, az Index kijevi tudósítója elmondta, hogy az információs kijelzők most az ukrán hatóságok üzeneteit továbbítja a lakosoknak és a megszálló oroszoknak. Van, hogy oroszul:

és van, hogy ukránul fordul az ott lévőkhöz:

Kijev utcái

De még mindig fennáll a kérdés, hogy vajon melyik ország lesz képes jobban használni a 21. század egyik legfőbb háborús fegyverét, és vajon az ukrán vagy az orosz kormány lesz-e képes jobban kezelni az országa médiáját?

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Egy orosz katona elsétál a  katonai konvoj mellett Ukrajna Luhanszki régiójában 2022. február 27-én. Fotó: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rovatok