Index Vakbarát Hírportál

Minden Ukrajnában élő fegyvert foghat, sőt tüzet is nyithat

2022. március 10., csütörtök 12:37

Az ukrán parlament február 24-én országszerte hadiállapotot hirdetett. Ugyanazon a napon Volodomir Zelenszkij bejelentette, hogy Kijev fegyvert ad mindenkinek, aki meg akarja védeni az ország szuverenitását. Az ukrán elnök most újabb lépést tett: minden Ukrajnában élőnek engedélyezte a fegyverhasználatot az orosz erők ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi az országban tartózkodó civileknek, külföldi állampolgároknak és a hontalanoknak a kézifegyver használatát Oroszországgal szemben – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség. Ezzel minden ukrán lakos (legyen az ukrán, külföldi, nő, férfi, dolgozó, munkanélküli) engedélyt kapott a gyilkosságra. 

Az ukrán parlament honlapján a következő olvasható:

A hadiállapot ideje alatt az ukrán állampolgárok, valamint a külföldiek és a hontalanok részt vehetnek Oroszország fegyveres agressziójának visszaszorításában, elrettentésében, amihez lőfegyvert és lőszert is kaphatnak az ukrán belügyminisztériumtól.

A törvény azonban előírja, hogy a civileknek tíz nappal a hadiállapot feloldása után vissza kell adniuk a fegyvereket és a fel nem használt lőszereket az ukrán rendőrségnek.

Az oroszok is reagáltak  

Tekintettel az új törvényre, a Kreml arra figyelmeztet, hogy a különleges katonai művelet résztvevői jogosultak viszonozni az agressziót – számolt be az Interfax.

Vlagyimir Putyin elnök a kezdetektől fogva arra szólított fel mindenkit, hogy tegyék le a fegyvert, és ez tulajdonképpen garancia lenne arra, hogy senki nem lő le senkit

– közölte a Kreml.

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov csütörtökön újságíróknak azt nyilatkozta:  

Ha valaki fegyverrel a kezében támadja meg csapatainkat, az is biztosan célponttá válik. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Helyi lakos egy megsemmisült páncélozott járművön áll Ukrajnában 2022. március 1-jén. Fotó: REUTERS / Serhii Nuzhnenko)

Rovatok