Index Vakbarát Hírportál

Putyin eddig rendre inkább rálépett a gázpedálra, és továbbment a szörnyű úton

2022. március 10., csütörtök 06:28

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet, ha Oroszország bábkormányt akar hatalomra juttatni Ukrajnában, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik, mit kezd az amerikaiak által kínált lehetőségekkel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Liz Truss brit külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót szerdán Washingtonban, ahol arról beszélt, hogy továbbra sem tudják, milyen tervei vannak Oroszországnak.

Bár az Egyesült Államok magas rangú védelmi tisztviselői a közelmúltban még úgy tartották, hogy az ukrajnai inváziónak az a célja, hogy a kormányt eltávolítsák, az ukránok már megmutatták, hogy nem fogadnak el semmiféle bábkormányt, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálna beiktatni a megválasztott kormány leváltását követően.

Ha ilyen bábkormányt próbál hatalomra juttatni az orosz erők Ukrajnában tartásával, az hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet

– mondta Blinken, aki arról is beszélt, hogy Putyin elutasított mindent, amit az amerikaiak ajánlottak a háború enyhítésére, és csak tovább fokozta a katonai jelenlétet.

Putyin az egyetlen, aki eldöntheti,
él-e a felkínált lehetőségekkel

Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra, és továbbment ezen szörnyű úton

– közölte az amerikai külügyminiszter, aki szerint teljesen abszurd, hogy az oroszok Oroszország és Ukrajna között nyitnának humanitárius korridorokat, egyúttal felszólította Moszkvát, hogy tegye lehetővé a civilek biztonságos távozását.

Sértő azt javasolni, hogy az ukrán nép éppen attól a kormánytól kérjen menedéket, amely semmibe veszi az életüket

– tette hozzá Antony Blinken.

Meg kell duplázni a szankciókat

Liz Truss brit külügyminiszter arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, amelyekkel még jobban tudják védelmezni a légteret. Ugyanakkor közölte, hogy továbbra sem tervezik a repüléstilalmi zóna létrehozását Ukrajna fölött, mivel ez közvetlen összeütközéshez vezetne a NATO és Oroszország között.

Meg kell dupláznunk a szankciókat

– jelentette ki Liz Truss, aki szerint a britek teljes mértékben kizárnák Oroszországot a SWIFT-rendszerből, valamint elérnék, hogy a G7-országok beszüntessék az orosz olaj és földgáz felhasználását.

A brit külügyminiszter egyúttal közölte, hogy Putyin háborúja nem az orosz elnök tervei szerint alakul eddig, és az eddig bevezetett szankciók, valamint az országok közötti egység alaposan meglepte.

A bátor ukrán nép pedig az eltökéltségével lepte meg. Most nem adhatjuk fel, Putyinnak buknia kell

– zárta mondandóját Liz Truss.

 Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin 2013. június 17-én. Fotó: Peter Muhly - WPA Pool/Getty Images)

Rovatok