Index Vakbarát Hírportál

Washington szerint Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvert vethet be

2022. március 10., csütörtök 10:52

Az oroszok azt állították, hogy Ukrajna vegyi és biológiai fegyvereket akar bevetni, amelyek amerikai laboratóriumokból származnak. Washington ezt abszurdnak nevezte, és közölte, hogy Oroszország azért állít ilyet, hogy előre igazoljon egy megfontolt, provokálatlan és indokolatlan támadást Ukrajna ellen.

Az ukrán „nacionalisták” 80 tonnányi ammóniumot helyeztek el szerda éjjelre a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Zolovicsben – legalábbis ezt állította az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökség információja alapján.

Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő szerint az ukránok ezt vegyi fegyverként akarják bevetni – ezért is készítették fel azokat, akik elmenekültek Zolovecsből, mit tegyenek vegyi támadás esetén –, majd az oroszokra akarják hárítani a felelősséget.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője rögtön reagált, egyúttal cáfolta Oroszország állítását, amely szerint Ukrajna vegyi és biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumokat üzemeltet az Egyesült Államok támogatásával.

Ez teljességgel abszurd

– szögezte le Jen Psaki.

Trükköznek az oroszok

A Fehér Ház szóvivője azonban nemcsak tagadja Oroszország állítását, hanem közölte azt is, hogy az oroszok éppen azért próbálják Ukrajnára tolni a felelősséget, mert ők azok, akik ilyen jellegű tömegpusztító fegyvereket használnak.

Ez nyilvánvaló trükk Oroszország részéről, amellyel előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan támadást igazolnának előre Ukrajna ellen. Moszkva hamis állításokat tett, Kína pedig támogatta ezt a propagandát, ezért figyelnünk kell, ha Oroszország esetleg vegyi vagy biológiai fegyvereket vet be Ukrajnában

– mondta Jen Psaki.

A nemzetközi közösség már figyelmeztetett arra, hogy Oroszország korábban vegyi fegyvereket vetett be Vlagyimir Putyin ellenségeivel szemben, így az Alekszej Navalnij és Szergej Szkripal elleni merényletkísérlet során is – írja a Sky News.

A vákuumbomba használatát
elismerték az oroszok

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint Oroszország megerősítette, hogy termobarikus fegyvereket, vagyis vákuumbombát használ a háborúban.

Ezek a fegyverek két lépcsőben működnek. A bomba jellemzően benzinnel van töltve, amelyet a robbanás pillanatában szétporlasztanak egy terület felett, majd ugyanabban a pillanatban egy második töltet hihetetlen intenzív, magas hőmérsékletű robbanást indít be a benzinfelhőben, amitől az egész olyan lesz, mint egy szétterjedő tűzgolyó.

Az intenzitásra jellemző, hogy a területen lévő minden oxigént vákuumként kiszippant, magához szippant a robbanás, amely elhúzódó, és tovább tart, mint egy hagyományos bomba felrobbanása.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Egy tankban ülő orosz katona Ukrajna luhanszki régiójában 2022. február 27-én. Fotó: REUTERS /Alexander Ermochenko )

Rovatok