Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi részletes tájékoztatást adott ki a menekültek ellátásáról

2022. március 10., csütörtök 18:21

Magyarország minden Ukrajnából menekülőt fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít a menekülőknek – olvasható az Emberi Erőrrások Minisztériumának (Emmi) csütörtöki közleményében.

A tájékoztatás szerint az egészségügyi ellátás protokollját Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti. Eszerint a Magyarországra érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítják. Ennek értelmében jogosultak

Az Ukrajnából érkezők ingyenes telefonszámot is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni – emelték ki a közleményben. A menekülőket már a határ menti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi csapatok várják, és biztosítják a menekülők egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését, és szükség esetén megszervezik a kórházi ellátásukat.

Minden Magyarország területén jogszerűen tartózkodó, Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgár, ukrán–magyar kettős állampolgár, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodott és onnan Magyarországra menekülő harmadik országbeli állampolgár

jogosult térítésmentesen vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra.

A közlemény szerint Magyarország biztosítja számukra az egészségügyi alapellátást, a sürgősségi ellátást és a krónikus ellátást is. A települési önkormányzat által biztosított egészségügyi ellátások is, mint az ügyeleti ellátást, igénybe vehetők. A védőnő a körzetében tartózkodó menedékes számára a védőnői gondozás lehetőségét felajánlja és biztosítja.

A menekültek a védőoltásokat a háziorvosnál, illetve házi gyermekorvosnál kaphatják meg. Felvehetik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást, valamint az MMR-oltást is.

A betegek számára a szükséges gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök biztosítása vényen való rendeléssel történik, amelyeket ezen érintettek sürgős szükség esetén ingyenesen, egyéb esetben a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultak által fizetendő díjjal megegyező díjért válthatnak ki. A gyógyszertárak ebben az esetben a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóság részére kiállított számlát a NEAK közreműködésével számolhatják el – írja az Emmi a közleményében.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő csütörtöki cikkfolyamunkat itt találja.

Rovatok