Index Vakbarát Hírportál

Segít az ukránokon a kanadai mesterlövész, aki 3,5 kilométerről gyilkol

2022. március 10., csütörtök 18:37 | két éve frissítve

Wali. Csak így ismeri a világ a francia–kanadai családapát, aki – érthető okokból – titokban tartja személyazonosságát. A földkerekség legjobb mesterlövészének mondják, a távolsági világrekordot egy 3540 méterről leadott halálos lövéssel tartja. Wali egyes hírek szerint megérkezett Ukrajnába, hogy beszálljon az orosz csapatok ellen folytatott honvédő háborúba.

Hat nappal ezelőtt titokban lépte át a lengyel–ukrán határt, eleget téve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának, amelyben a külföld segítségét kérte az orosz csapatoktól szorongatott hazája számára. 

A neve Wali – 2009-ben, Kandaharban kapta ezt a becenevet, amikor napi átlagban 40 tálibot lőtt ki az eredetileg a 22. Királyi Ezredben szolgálatot teljesítő kanadai mesterlövész, aki pályafutása során már Irakban, Afganisztánban és Szíriában is teljesített küldetést. Valódi nevét nem ismerjük, de azt tudjuk róla, hogy civilben informatikus, nős, a felesége most várja a második gyereküket, és a férfi el fogja mulasztani a kisfia közeljövőben esedékes első születésnapját.

Wali számára szürreális élmény volt a határátlépés. „Három kanadai önkéntes társammal érkeztünk meg Ukrajnába” – nyilatkozta a cbc.cs hírügynökségnek.

Elképesztő fogadtatásban volt részünk: az ukránok öleltek, csókoltak, szorongatták a kezünket, amint átléptük a határt. Úgy fogadtak bennünket, mintha régi barátok lennénk.

Wali azt nem árulta el, melyik határállomáson át érkezett meg Ukrajnába. „Sokkolt annak a tömegnek a látványa, amely velem szemben igyekezett Ukrajnából Lengyelországba – mondta. – A legtermészetesebb dolog, hogy segíteni próbálok ennek a szerencsétlen népnek. Azért lövik és bombázzák őket, mert európaiak akarnak lenni, és nem oroszok.”

Az elmúlt években már harcolt önkéntesként a kurdok oldalán az Iszlám Állam ellen Észak-Irakban. A kanadai mesterlövész nem az ukrán hadsereg, hanem a területvédelmi csapatok kötelékében fog harcolni. Ezt a 120 ezer fősre tervezett, gyakorlatilag nemzetőrségnek is nevezhető alakulatot most toborozzák Ukrajnában. 

Wali amúgy többször szerepelt már a kanadai televízióban, hiszen híresség. ő tartja a legnagyobb távolságból, 3540 méterről leadott halálos lövés világrekordját.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Emberek menekülnek Irpiny városából 2022. március 10-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Rovatok