Index Vakbarát Hírportál

A maffiától elkobzott ingatlanokban helyezi el az ukrán menekülteket Olaszország

2022. március 11., péntek 20:47

Eddig 28 ezer ukrajnai menekült érkezett Olaszországba az orosz inváziótól elmenekülve. Annak érdekében, hogy kényelmesen elszállásolják a többségükben gyermekeket és nőket, a kormány az olasz maffiától lefoglalt ingatlanokat hasznosítja.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter elmondta, hogy eddig 28 ezer ukrajnai menekült érkezett Olaszországba, többségük nő és gyermek, akik családjukkal és barátaikkal szállnak meg az országban – számolt be a The Guardian. Hozzátette: 

283 bűnszervezettől lefoglalt ingatlant használnak a hosszú távú elhelyezésre. 

A politikus elmondta, hogy olaszországi tartózkodásuk idején a menekültek hozzáférést kapnak az egészségügyi ellátáshoz, a gyerekeket iskoláztatják, a felnőttek pedig munkavállalási engedélyt kapnak.

A Statista adatai szerint egy év alatt (2020 augusztusa és 2021 júliusa között)

1,9 milliárd euró értékű vagyont foglalt le az olasz rendőrség a szervezett bűnözői csoportoktól az országban, valamint 1,7 milliárd euró értékű vagyont koboztak el.

Számszerűen ez nagyjából 8800 lefoglalt és 4200 elkobzott vagyontárgy volt – számolt be a The Mayor

A Guardian beszámolt egy Olaszországba érkezett gyerekről, Sofiáról, aki testvére és szülei halála után árván maradt az országban. A kislány akkor vesztette el a szüleit, amikor orosz erők az autójukra lőttek Kijevben. Az orvosok szerint a 13 éves Sofia súlyos állapotban került egy római kórházba, és csak a nagymamája maradt neki, aki szintén Olaszországban tartózkodik. 

Eközben a teherautó-vezetők hétfőtől sztrájkot terveznek az emelkedő üzemanyagköltségek miatt Olaszországban, amelyen több halász is megjelenik. A milánói Galleria d'Italia múzeum tulajdonosa pedig nemrég bejelentette, hogy március 27-éig 23 orosz múzeumból kölcsönadott műalkotást ad vissza, miután a szentpétervári Ermitázs múzeum erre kérte őket

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrán menekültek Olaszországban  2022. március 11-én. Fotó: Max Cavallari / Getty Images)

Rovatok