Index Vakbarát Hírportál

Eltörlik a kötelező tandíjat az ukrán diákoknak az osztrák egyetemeken

2022. március 11., péntek 18:21

Az ukrán–orosz háború miatt külföldön rekedt egyetemi hallgatókat az osztrák egyetemek, illetve a szövetségi kormány arról biztosította, hogy a kötelező tandíjat az oktatási minisztérium elengedi. Ez mintegy 2300 ukrán hallgatót érint Ausztriában.

Az ukrán–orosz konfliktus hatással volt az osztrák egyetemekre is, ugyanis az Európai Bizottság olyan szankciókat vezetett be, amelyek szerint a diszciplináris, tudományos kutatások területén határozatlan időre felfüggesztette az együttműködését Oroszországgal – írja a Der Standard.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy Martin Polaschek (ÖVP) osztrák oktatási miniszter – korábban a Grazi Egyetem rektora – javaslata alapján 

az eddig meglévő szerződéseket is felfüggesztették,

továbbá az orosz partnerekkel való együttműködések is szünetelnek, új szerződést nem kötnek, a projekteket pedig nem hagyják jóvá.

Mindez jól mutatja, hogy az osztrák szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa az Ausztriában élő ukrán diákokat – emelte ki a miniszter. Az Osztrák Egyetemi Konferencia nyilatkozatában biztosította a hallgatókat az egyetemek szolidaritásáról.

A Bécsi Egyetem az ukrán nép mellett áll a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben”

– olvasható a Bécsi Egyetem honlapján.

Martin Polaschek elmondta: az Ausztriában élő ukrán hallgatók számára az aktuális nyári szemeszterben elengedik a tandíjukat az állami egyetemeken, illetve a tanárképző főiskolán, de további intézkedéseket is terveznek még.

Ausztriában ez körülbelül 2300 ukrán hallgatót érint,

 de többségük így is nehezen birkózik meg azzal a ténnyel, hogy hazájukban háború zajlik. Azonban a hallgatók többsége – írja a Der Standard – arról számol be, hogy nemcsak az osztrák állam, de a civil emberek is sokat segítenek nekik.

Az Osztrák Nemzeti Diákszövetség is pénzbeli támogatást nyújt az ukrán diákoknak. Tanácsadás mellett egy 500 ezer eurós elsősegélycsomagot is megszavaztak számukra – tette hozzá Sara Velić, az Osztrák Nemzeti Diákszövetség elnöke. Ez azt jelenti, hogy a tanulókat szociális helyzetétől függően 1000 euróig támogatják.

(Borítókép: A Bécsi Egyetem épülete. Fotó: Shutterstock)

Rovatok