Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Újabb megsemmisítő csapást mérünk az orosz gazdaságra

2022. március 11., péntek 19:49

Joe Biden a Fehér Házban mondott beszédet pénteken, és közölte, hogy újabb szankciókat eszközölnek Oroszországgal szemben: megfosztják legnagyobb kereskedelmi kedvezményes státuszától az országot. Az amerikai elnök szerint az intézkedés újabb megsemmisítő csapást mér az orosz gazdaságra, egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnököt agresszornak nevezte, akinek meg kell fizetnie a tetteiért.

Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban tartott beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államok a szövetségesekkel együtt újabb lépéseket tesznek, hogy visszavonják Oroszország „legnagyobb kereskedelmi kedvezményes” státuszát, valamint betiltsák az orosz tengeri termékek, vodka és gyémántok importját.

Az Egyesült Államok az újabb szankcióról a G7-hez tartozó országokkal és az európai uniós nemzetekkel egyeztetett. Az intézkedés utat nyit az amerikaiak és a szövetségeseik előtt, hogy vámot vessenek ki az orosz áruk széles körére, ami növelné a nyomást a már amúgy is mély recesszió felé tartó gazdaságra.

Ez a szankció megnehezíti Oroszország számára, hogy üzletet kössön az Egyesült Államokkal. Az összehangolt lépés pedig megsemmisítő csapást mér az amúgy is szenvedő orosz gazdaságra

– jelentette ki Joe Biden.

Putyin agresszor, meg kell fizetnie a tetteiért

Oroszország 2019-ben az Egyesült Államok 26. legnagyobb kereskedelmi partnere volt, a két ország közötti áruforgalom a 28 milliárd dollárt is elérte. Az amerikaiak többek között nemesfémeket, vasat, acélt és műtrágyát importáltak Oroszországból, és ezekre az árukra magasabb vámot vethetnek ki, ha a kongresszus megvonja Moszkva státuszát.

Putyin agresszor, és meg kell fizetnie a tetteiért. Sok kérdés megoszt bennünket Washingtonban, de az Ukrajna demokráciája melletti kiállás nem tartozhat ezek közé. A szabad világ összefog, hogy szembeszálljon Putyinnal

– szögezte le az amerikai elnök, hozzátéve: szorosan együttműködnek a szövetségesekkel és a partnerekkel, hogy fokozzák az orosz elnökre nehezedő gazdasági nyomást, és még inkább elszigeteljék Oroszországot globálisan, miközben Moszkva folytatja könyörtelen rohamát.

Biden arról is beszélt, hogy még több orosz oligarchát szankcionálnak, és a G7-országokkal együtt lefoglalják az eszközeiket, miközben megvonják Oroszországtól a lehetőséget, hogy hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól és a Világbanktól.

Nem kérhet pénzügyi segítséget a nemzetközi közösségtől, miközben olyan háborút folytat, amely éppen a nemzetközi béke és stabilitás alapjait fenyegeti

– mondta az amerikai elnök.

Biden és Zelenszkij újabb lépésekről állapodott meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán közölte, hogy érdemi beszélgetést folytatott amerikai kollégájával, akivel értékelték a harctéren kialakult helyzetet, egyúttal tájékoztatta Bident az oroszok ukrán civilek ellen elkövetett bűncselekményeiről.

Megállapodtunk a további lépésekről Ukrajna védelmének támogatása, valamint a szankciók fokozása ügyében 

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Joe Biden megerősítette, hogy egyeztetett az ukrán elnökkel, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok Ukrajna népe mellett áll, amely bátran harcol országa védelméért.

A NATO többi szövetségesével, a G7-országokkal és az Európai Unió tagországaival újabb szankciókat jelentünk be pénteken Putyin elnök megszorítására, hogy még inkább felelősségre vonjuk Ukrajna elleni agressziója miatt

– közölte Joe Biden.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Joe Biden  2022. március 11-én. Fotó:  MANDEL NGAN / AFP)

Rovatok