Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy Ukrajnából indított szovjet robotrepülő Horvátországban

2022. március 11., péntek 09:53

Több bejelentés is érkezett az éjjel a zágrábi rendőrkapitányságra, többek között lapunk olvasója is jelezte, miszerint a népszerű pihenőhely, a Jarun-tó környékén valamilyen robbanást éreztek, közvetlenül előtte néhányan egy tárgyat láttak lezuhanni a levegőből. Horvát kormányzati tisztviselők azt állítják, hogy a gép Magyarországon keresztül érkezett Horvátországba.

A helyszínre kiérkező hatóságok a tó körüli zöldterületen egy három méter átmérőjű kráterre bukkantak, majd két ejtőernyőt, valamint egy drón roncsait is megtalálták. 

A Drive szerint a roncsok alapján megállapítható, hogy egy szovjet Tu–141-es Sztrizs felderítő robotrepülőgép zuhant le Zágrábban, amit az ukrán hadsereg pár nappal korábban kezdett el használni az orosz invázió ellen. Ukrajna az egyetlen ismert üzemeltetője a Tu–141-esnek. A robotrepülőgép használatakor megsemmisül, a pilóta nélküli repülőgép, léghajó vagy helikopter többször is felhasználható.

A lap szerint a repülőgép meghibásodása okozhatta, hogy Ukrajnából Horvátországba tévedt. A horvát Jutarnji List beszámolója alapján a rendőrség a környéket lezárta, személyi sérülésről nem tudnak. A helyszínen a sugárzás szintjét is megmérték, amelyben emelkedést nem találtak. 

Mindeközben egyik Zágrábban pihenő olvasónk azt írta: még a helyiek sem tudják pontosan, mi zuhant le pontosan. A helyi rendőrség pedig az üggyel kapcsolatban külön felszólította a sajtót, hogy csak ellenőrzött híreket közöljenek, a lakosságot pedig arra kérték, hogy ne készítsenek és osszanak meg felvételeket a történtekről. 

Rendkívüli ülést hívtak össze, Magyarországról érkezett a robotrepülő?

Frissítés: az Index.hr már arról tudósít, hogy a horvát védelmi szervek képviselői rendkívüli ülésen tárgyalták az esetet péntek délelőtt. Az ülésen részt vett a védelmi miniszter, a belügyminiszter, a nemzetbiztonsági miniszter helyettese, a horvát hírszerzés vezetői, továbbá a horvát Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője is.

Az ülésen elhangzottokról kiadtak egy közleményt, amelyben azt írták: úgy tudják, hogy a gép Magyarországról érkezett, és 700 kilométer per órás sebességgel, körülbelül 1300 méteres magasságon lépett be a horvát légtérbe.

A rendőrség és a katonai rendőrség jelenleg is nyomozást folytat, ezen kívül más biztonsági lépéseket is teszünk. A vizsgálatba a nemzetközi szerveket, köztük a NATO-t is bevontuk azért, hogy minden körülményt pontosan meghatározhassunk

– áll a közleményben.

Rovatok