Index Vakbarát Hírportál

Még keresik a választ az ejtőernyőkre a Zágrábnál lezuhant, pilóta nélküli robotrepülő roncsainál

2022. március 11., péntek 17:46

Tegnap este 11 óra körül egy gép csapódott be a Zágráb melletti Jarun tó mellett, egy diákotthon közelében. Utóbb kiderült, hogy egy szovjet gyártmányú, Ukrajnából induló és Magyarországon átrepülő, pilóta nélküli robotrepülőgép zuhant le. A helyzetet rejtélyessé teszi, hogy a Tupoljev roncsai mellett két ejtőernyőt találtak.

Hihetetlennek” minősítette a történteket a horvát állami televízió, amely a helyszínről számolt be az orosz–ukrán háború idején bekövetkezett, a fronttól távoli zágrábiakat érthető aggodalommal eltöltő becsapódásról.

A pilóta nélküli repülőgép hatalmas robajjal ért földet. A becsapódás helyén óriási kráter keletkezett, de az anyagi káron kívül más következménnyel nem járt a robotrepülő lezuhanása.

A példátlan balesetnek nem volt áldozata és sérültje, csupán a környéken parkoló autókban ejtett nem túl nagy kárt a becsapódástól szétszórt föld.

A zágrábiak először azt hitték, hogy egy újabb földrengés rázta meg a térséget.

Két ejtőernyő

A rendőrséget a rémült lakosság riasztotta a helyszínre. A szemtanúk arról is beszámoltak, hogy két ejtőernyőt találtak a helyszínen, amelyek a fákról lógtak le.

Mindeddig nem derült ki, hogyan kerültek a roncsok közelébe az ejtőernyők. A pilóta nélküli robotrepülőnek ugyanis magától értetődően nincs sem pilótája, sem utasa, sőt valószínűleg nem is alkalmas személyek szállítására. 

Bárki is ereszkedett ejtőernyővel a földre, nyomtalanul eltűnt.

A rendőrség a roncs elszállítása előtt hermetikusan lezárta a helyszínt, átvizsgálták a szerencsétlenség környékét is, de egyelőre nem találtak olyan idegenekre, akik a robotrepülőhöz köthetők.

A helyszínt az ilyen típusú események kezelésére és reagálására specializálódott rendőrök ellenőrzik. A lakosságnak semmi oka a nyugtalanságra

idézte a zágrábi Večernji list a rendőrség felhívását.

A hatóságok arra kérték a környéken élőket, hogy ne osszák meg a helyszínen készült videókat és fotókat a közösségi médiában. A rendőrség eddig két információt erősített meg: repülő zuhant le, és két ejtőernyőt találtak a gép közvetlen közelében lévő fákon.

A becsapódás nem jelent veszélyt Horvátországra, és nincs ok aggodalomra – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Mario Banožić honvédelmi miniszter. Zoran Milanović köztársasági elnök súlyosnak minősítette az incidenst, de leszögezte, hogy a repülőgép nem Horvátország ellen irányult.

A gép maradványait egy közeli laktanyába szállították. A vizsgálatok első eredményei szerint azért nem sikerült a levegőben azonosítani, mert a fedélzetén nem volt jeladó.

(Borítókép: Ismeretlen repülőgép zuhant le a horvát fővárosban, Zágrábban 2022. március 11-én. Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok