Index Vakbarát Hírportál

Sokkal többen halhattak meg a koronavírus miatt, mint eddig gondolták

2022. március 11., péntek 12:29

A 18 milliót is elérheti a fertőzéshez köthető halálos áldozatok száma. A legrosszabb többlethalálozási mutatót Bolíviában és Bulgáriában mérték.

A hivatalosan közölt halálos áldozatok háromszorosa, több mint 18 millió lehet a Covid–19-ben elhunytak száma világszerte egy új kutatás szerint – közölte az MTI. A halálesetek egy részét a koronavírus okozta, mások a fertőzéshez kapcsolódtak. Ismeretes, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosbíthatja a már meglévő, más egészségügyi problémákat, például a szív- vagy tüdőbetegséget.

Az alkalmazott mérőszám, a többlethalálozás azt mutatja, hogy az elmúlt években a világjárvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva mennyivel többen haltak meg.

A többlethalálozás úgynevezett globális aránya százezer emberre vetítve 120.

A legrosszabb mutatókkal Bolívia és Bulgária bírt az utóbbi két évben, de például Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein is magas volt az elhalálozás mértéke. Ebben az összevetésben a legkedvezőbb adatokat Izland, Ausztrália, Szingapúr és Új-Zéland adta.

Tudósok szerint a világjárványhoz kapcsolódó többlethalandóság a vakcináknak köszönhetően csökken, ám figyelmeztettek arra, hogy a pandémiának még nincs vége, és a vírus új, veszélyes változatai is megjelenhetnek.

Rovatok