Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Már úton vagyunk a győzelem felé

2022. március 11., péntek 15:51

Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi, az ukrán néphez intézett beszédében azt mondta, hogy Ukrajna „stratégiai fordulóponthoz” érkezett az Oroszországgal folytatott háborújában. Az elnök meg van győződve róla, hogy országa már úton van a győzelem felé.

Zelenszkij az utcán tartott beszédén elmondta, hogy egyelőre lehetetlen megmondani, hány nap van még hátra az ukrán föld felszabadításáig. Azonban biztosította a népét arról, hogy a harc stratégiai fordulóponthoz ért, és szerinte Ukrajna már halad célja, a győzelem felé –számolt be a Guardian

Az elnök hozzátette, hogy az ukránok büszke emberek, akik ilyen kritikus helyzetben is megvédik a földjüket, és egyetlen darabot sem adnak a megszállónak belőle.

Az ukránok már most négyszer annyi ideje harcolnak, mint az ellenség várta volna

– mondta Zelenszkij, aki beszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy szír zsoldosokat telepít Ukrajnába, ami azután történt, hogy Vlagyimir Putyin önkénteseket hívott az országból harcolni. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint már több mint 16 ezer ember jelentkezett harcra náluk a Közel-Kelet országaiból, akik közül korábban sokan már harcoltak az Iszlám Állam ellen az oroszokkal együtt.

Zelenszkij azonban a Nyugathoz is fűzött egy-két szót. Szerinte szigorúbb szankciókat kellene hozni Oroszországgal szemben, amennyiben a konfliktus folytatódik. Arra kérte az Európai Uniót, hogy tegyen erősebb lépéseket Oroszországgal szemben – számolt be a Sky News

Az Európai Uniónak többet kellene tennie

Emellett az európai uniós országok vezetőinek csütörtöki találkozóján hozott döntéseire is reagált: az ukrán elnök szerint Ukrajna európai integrációja „nem az, amit várunk” – számolt be az Interfax

Az EU vezetőinek csütörtöki tanácskozásán hozott döntése most az Európai Bizottság szintjére kerül. Az Európai Uniónak többet kellene tennie

– mondta Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy legalább hatvanszázalékos támogatottsága van Ukrajnának az európai országokon belül, szerinte ez a túlnyomó többség. 

Mindeközben az Európai Unió megduplázná az Ukrajnának szánt, fegyverek vásárlására fordítható összeget. Legalábbis ezt javasolta az Európai Unió külügyi főképviselője az állam- és kormányfők informális találkozóján Versailles-ban. 

Folyamatosan követjük  az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok