Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a volt nicaraguai elnökjelöltet és testvérét pénzügyi bűncselekményekben

2022. március 12., szombat 12:49 | aznap frissítve

Több pénzügyi bűncselekményben is bűnösnek találtak pénteken egy volt nicaraguai elnökjelöltet és testvérét – közölték rokonaik a Reuters hírügynökséggel.

Cristiana Chamorro 2021 júniusában történt letartóztatásakor a jelenlegi elnök, Daniel Ortega előtt állt az elnökválasztási felméréseken. Testvére, Pedro Joaquin Chamorro Barrios volt parlamenti képviselő pedig az államfő, az Ortega-kormány nyílt kritikusa volt letartóztatásáig. Őrizetbe vételét az Egyesült Államok és nemzetközi emberi jogi csoportok politikai indíttatásúnak ítélték – számol be az MTI.

Cristiana Chamorrót bűnösnek találták pénzmosásban, amit a vád szerint az általa vezetett, szabad véleménynyilvánítással foglalkozó szervezeten keresztül végzett. A szervezetet, a Violeta Barrios de Chamorro Alapítványt (FVBCH) tavaly év elején feloszlatták, miután az országban nonprofit tevékenységet korlátozó törvényeket fogadtak el. Az ügyészek szerint Chamoro a szervezeten keresztül külföldről kapott pénzt a managuai „kormány destabilizálására”.

Őt és testvérét is elítélték visszaélésszerű gazdálkodásért, valamint pénzeszközök hűtlen kezeléséért és visszatartásáért. Az ügyészek Cristiana Chamorróra 13 év börtönbüntetést kérnek, amelyet házi őrizetben tölthet le. Az alapítvány három korábbi alkalmazottját is elítélték. Pedro Joaquin akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

Cristiana Chamorro és testvére ügyvédei cáfolták a vádakat.

Testvéreim, Pedro Joaquin és Cristiana Chamorro abban a néhány percben, amíg beszélhettek, ártatlanságukat hirdették

– írta Twitter-üzenetben testvérük, Carlos Chamorro az ítélethirdetés után egy Twitter-üzenetben.

Cristiana Chamorrót ugyanazon a héten tartóztatták le, mint hét másik potenciális politikai riválisát. A baloldali Ortega, egykori gerillaparancsnok összesen 46 ellenfelét börtönözték be a tavalyi választások során.

A hét elején Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette Ortegát, hogy teremtsen egy „hiteles, tisztességes és átlátható választási folyamatot” a közép-amerikai országban még az idén esedékes önkormányzati választások előtt.

Rovatok