Index Vakbarát Hírportál

Navalnij sajtótitkára elhagyta Magyarországot

2022. március 12., szombat 13:53

Nincs nemzetközi körözés kiadva Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis ellen – közölte a nő könyvét kiadó Open Books a 444.hu-val.

Az orosz hatóságok még pénteken közölték, hogy Kira Jarmist tavaly felvették a nemzetközi körözési listára, ami – mint kiderült – nem így van, csak az orosz hatóságok körözik a sajtófőnököt. A kiadó a lappal közölte azt is, hogy a sajtós sikeresen el tudta hagyni Budapestet, és tovább tudott utazni Vilniusba.

Kira Jarmis a budapesti tartózkodása alatt interjút adott a 24.hu-nak is, ahol a házi őrizetben töltött idejéről is beszélt. Elmondása szerint újabb ítéleteket akartak hozni ellene, ezért nem hagyhatta el Moszkvát. Az ítélet megszületett, de mivel panaszt tett, az ítélet egy-két hónapig nem lépett hatályba. Ezt az időt kihasználva hagyta el Oroszországot, akkor még legálisan.

A 24.hu-nak a sajtótitkár elmondta, hogy valószínűleg őt is börtönbe zárnák, ha visszatérne Oroszországba, azonban véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök lépései bukáshoz vezetnek majd. Kira Jarmis abban reménykedik, hogy hamarosan haza tud térni Oroszországba, és Alekszej Navalnij is kiszabadul, Putyin pedig nem lesz többé Oroszország elnöke.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szombati percről percre frissülő cikkeinket itt találja.

Rovatok