Index Vakbarát Hírportál

Jön az újabb béketárgyalás, már nem „csak beszélgetni” akarnak

2022. március 13., vasárnap 09:09

Ukrajna és Oroszország között hamarosan megkezdődhet a béketárgyalások negyedik fordulója. Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint ideje lenne „nem csak beszélgetni”.

Az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások negyedik fordulóját a „jogi formátumok” kidolgozása után tartják meg – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnöki hivatalának vezetője szombaton későn este.

Amint kialakulnak a kölcsönös jogi formátumok, kijelölnek egy találkozót a tárgyalások negyedik fordulójára. Lehet, hogy holnap vagy holnapután

– mondta Podoljak a Kommerszantnak. Szerinte ideje lenne nem „csak beszélgetni”, a szavakon túl előrelépésre van szükség.

Az elnöki hivatal vezetője részletesebben is beszélt a korábbi tárgyalásokról, összességében biztató dolgokról számolt be.

Most különféle javaslatok vannak a tárgyalóasztalon, tucatnyi javaslat van. Beleértve a politikai és katonai ügyek rendezését. A fegyverszünetre gondolok, a fegyverszünet és a csapatkivonás most a legfontosabb

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a javaslatokat jogilag ellenőrzik. Hogy milyenek lehetnek a végleges dokumentumok, az csak később derül ki – tette hozzá. Hozzátette, hogy az orosz féllel már minden kérdést megbeszéltek, „most megpróbáljuk ezeket a kérdéseket jogi formákba csomagolni”.

Vagyis a felek megkezdték a megállapodások kidolgozását. Ebben a kérdésben nem osztanak meg konkrétumokat. Mihajlo Podoljak azonban elmondta: a delegációk megállapodtak abban, hogy nem kommentálják a tárgyalások tartalmát mindaddig, amíg az összes kulcsfontosságú álláspontról megállapodás nem születik.

A háború negyedik napján megkezdődtek a tárgyalások

Az orosz és az ukrán fél február 28-án kezdte meg a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így március 3-án is tárgyalóasztalhoz ültek a küldöttek.

Közben Kijev közölte azt is, hogy Oroszország csökkentette a követeléseit, amelyeket Ukrajnával szemben támasztott a béketárgyalások előtt. Alekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint ez a követelménycsökkentés azt mutatja, hogy Oroszország megérti, hogy katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat.

A két fél utoljára március 7-én tárgyalt egymással.

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott a kijevi sajtótájékoztatón 2022. március 12-én. Fotó: Ukrainian Presidential Press Ser / Reuters)

Rovatok