Index Vakbarát Hírportál

Egyértelmű üzenet: Moszkva lesújt a fegyverszállítmányokra

2022. március 13., vasárnap 15:31 | aznap frissítve

Ma reggel a Lviv melletti katonai támaszpontot támadás érte: eddig ez az orosz támadás volt a legközelebb a lengyel–ukrán és a magyar–ukrán határhoz is. Lengyelország felől folyamatosan érkeznek a nyugati fegyverek a háborús országba. Feltehetően erre a katonai támaszpontra is fegyverszállítmány érkezett a mai támadás előtt.

A lvivi katonai támaszpont elleni mai orosz támadás volt eddig az orosz–ukrán konfliktusban a magyar határhoz a legközelebbi harci cselekmény.

Az INDEX HÍRSZERZÉSI FORRÁSOKBÓL ÚGY ÉRTESÜLT, HOGY AZ OROSZ TÁMADÁS EGY OLYAN UKRAJNAI BÁZIS ELLEN IRÁNYULT, AHOVÁ LENGYELORSZÁG FELŐL NYUGATI FEGYVEREK ÉRKEZTEK, ÉS A TÁMADÁS EGYÉRTELMŰEN EZEK ELLEN IRÁNYULT.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy külföldi katonai oktatók dolgoznak a létesítményben, de egyelőre nem világos, hogy jelen voltak-e a támadás idején.

FORRÁSUNK FELHÍVTA A FIGYELMET, HOGY Moszkva JÓL LÁTHATÓAN MEGTOROL MINDEN, NYUGAT FELŐL ÉRKEZŐ, UKRÁN KATONAI CSELEKMÉNYT TÁMOGATÓ MŰVELETET.

Mint ismert, Lengyelországból Ukrajnába folyamatosan küldenek nyugati fegyvereket, amelyek valószínűleg meg is érkeztek már a mai támadás idejére. A reggeli orosz akció ezek miatt a fegyverszállítások miatt történhetett – állítja hírszerzési forrásunk.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov szombaton figyelmeztetett mindenkit, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati szállítmányok elleni támadásokat „jogos célpontok” elleni támadásnak tekintik.

De korábban Vlagyimir Putyin is felszólított mindenkit, hogy ezekkel a katonai műveletekkel hagyjanak fel.

Rjabkov szerint Oroszország korábban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a fegyverek szállítása számos országból nem csupán veszélyes lépés, hanem olyan akció, amely ezeket a konvojokat legitim célponttá teszi – idézi a helyettest a The Guardian.

A magyar kormánynak egyértelmű az álláspontja

Korábban a magyar kormány, így Orbán Viktor miniszterelnök is többször felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon keresztül nem lehet halált okozó fegyvereket szállítani Ukrajnába.

A nyilatkozataikban pontosan a maihoz hasonló események bekövetkezésének veszélyére hívták fel a figyelmet, mivel Moszkva korábban határozottan megüzente, hogy minden, nyugati katonai eszközt szállító konvojt potenciális célpontnak tekint.

Szijjártó Péter élő vasárnapi videóbejelentkezésében azt mondta: a Lviv közelében történt rakétatámadások kiemelik a magyar kormány azon korábbi döntésének jelentőségét, amely szerint nem engedi halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén Ukrajna felé. Hangsúlyozta, Magyarország – minden nyomásgyakorlás ellenére – kitart a területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok tilalma mellett.

(Borítókép: sérült katona Javorivben 2022. március 1á-án. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)

Rovatok