Index Vakbarát Hírportál

Orosz oligarcha bérelt repülőgépét foglalták le az Egyesült Királyságban

2022. március 13., vasárnap 10:45

A hampshire-i Farnborough repülőtéren lefoglaltak egy magánrepülőgépet. A hatóságok azt vizsgálják, hogy a luxusgép hogyan kötődik egy milliárdos orosz oligarchához. Az eset különlegessége, hogy nem ő a gép tulajdonosa, hanem csak bérli.

A repülőgép még március 3-án landolt a szigetországban. A brit hatóságok szerint Eugene Shvidler olajmágnás volt a fedélzeten.

Shvidler, eredeti keresztnevén Jevgenyij egy ideig az Egyesült Államokban dolgozott, ahol megkapta az amerikai állampolgárságot. Később hazatért Oroszországba, ahol akkori partnerével, Roman Abramoviccsal megkaparintotta az egyik legígéretesebb olajcéget, a Szibnyeftyet.

Az Egyesült Királyságban most azt vizsgálják, hogy az oligarcha a repülőgépet tartósan bérli-e, és vajon kiterjednek-e rá a brit szankcióik.

A luxemburgi lajstromjelű gép Nagy-Britanniából Dubajba folytatta volna útját, a reptéri hatóságok azonban meghiúsították a felszállását.

Erre akkor került sor, amikor London újabb szankciókat hirdetett az orosz repülőgépekkel szemben.

A brit kormány bűncselekménnyé nyilvánította az orosz tulajdonban lévő vagy oroszok által bérelt repülőgépek belépését az Egyesült Királyság légterébe. A közben elrendelt új kereskedelmi szankciók megtiltják az Egyesült Királyság légi és űrtechnológiájának Oroszországba irányuló exportját.

Eugene Shvidler név szerint eddig egyetlen brit büntetőlistán sem szerepelt.

A britek tizenötmilliárd fontnyi orosz vagyont jegeltek

A brit külügy- és nemzetközösségi minisztérium hivatalos honlapján ismertette, hogy hét orosz oligarcha vagyonát fagyasztották be, összesen 15 milliárd font (átszámítva mintegy 6900 milliárd forint) értékben.

A vagyonbefagyasztás mellett utazási korlátozást is bejelentett a külügyminiszter „Oroszország hét leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchájára számára, akiknek az üzleti birodalma szorosan kapcsolódik a Kremlhez”. A hét üzletembert kiutasítják az Egyesült Királyságból.

Az újabb intézkedések bejelentésekor Liz Truss azt mondta: a korlátozások további „gazdasági fájdalmat okoznak Oroszországnak és a Kremlhez közel állóknak”.

A kormány továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és „azon fog munkálkodni, hogy elszigetelje Oroszországot a nemzetközi színtéren” – tette hozzá a brit diplomácia vezetője.

Az Egyesült Királyság volt „az egyik első ország, amely megtiltotta az orosz repülőgépek használatát” – idézte a BBC a közlekedési minisztert, aki továbblépésnek nevezte, hogy immár bűncselekménynek minősül, ha orosz repülőgép közlekedik az Egyesült Királyság légterében.

Az a célunk, hogy megtagadjuk az orosz elnöktől és cimboráitól az eddigi kényelmes életvitelt, miközben ártatlan ukránok szenvednek – érvelt Grant Shapps.

A bérelt repülőgépek esetében nem egyszerű megállapítani a kapcsolatot a harmadik országban bejegyzett légi jármű és gazdag orosz bérlője között. A BBC-nek nyilatkozó források szerint azonban egy repülőgép oroszként való azonosítása nem csupán a radaron való követésből, hanem valódi „nyomozómunkából” áll, kiderítendő igazi birtokosát.

Az új szankciókat nem sokkal azok után jelentették be, hogy a brit kormány megerősítette: az év végéig – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – betiltja az orosz olaj importját.

Nem csak a britek büntetnek

A vagyonbefagyasztással sújtott legismertebb oligarcha Shvidler egykori partnere, Roman Abramovics, aki fociklubja mellett fényűző jachtjairól híresült el.

Az orosz üzletember egyelőre nem tudja eladni a Chelsea-t, sőt: a londoni klub gyakorlatilag cselekvőképtelenné vált, de a kormány egyedi engedélye alapján legalább meccseket játszhat.

A vagyonbefagyasztás tudniillik azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai és vállalkozásai nem foglalkozhatnak a megjelölt személyek tulajdonában, birtokában vagy ellenőrzése alatt álló, az Egyesült Királyságban lévő pénzeszközökkel és gazdasági erőforrásokkal. Azt is megakadályozza, hogy pénzeszközöket és erőforrásokat biztosítsanak a megjelölt személyeknek vagy az ő javukra.

Abramovics mellett szankcióval sújtották Alekszej Millert, a Gazprom óriáscég vezérigazgatóját; Oleg Gyeripaszkát, egy energia- és fémipari konglomerátum résztulajdonosát; Igor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját; Andrej Kosztyint, a VTB Bank elnökét; Nyikolaj Tokarevet, a Transznyefty állami olajszállítmányozási vállalat elnökét és Dmitrij Lebegyevet, a Rosszija Bank igazgatótanácsának elnökét.

Néhány nappal korábban az olasz hatóságok csaknem 140 millió euró (54 milliárd forint) értékben foglaltak le villákat és jachtokat négy olyan orosz oligarchától, akit az Európai Unió szankciós listájára helyeztek Ukrajna inváziója miatt.

A rendőrségi tájékoztatás szerint Szardínián lefoglalták Aliser Uszmanov milliárdos üzletember villáját, valamint Vlagyimir Szolojov állami televíziós műsorvezető Comói-tónál lévő luxusingatlanját is.

Az orosz elnökkel és Alekszej Mordasovval, Oroszország leggazdagabb emberével is szoros kapcsolatot ápoló Gennagyij Timcsenko jachtjait is lefoglalták az észak-olaszországi Imperia kikötőben.

Az orosz oligarchák az elmúlt két évtizedben számos luxusnyaralót vásároltak Olaszországban, így a lefoglalások valószínűleg még nem fejeződtek be.

(Borítókép: Roman Abramovics és Eugene Shvidler 2005. szeptember 24-én. Fotó: Nick Potts / PA Images / Getty Images)

Rovatok