Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a népszámlálás Romániában, május közepéig működik az önkitöltés

2022. március 14., hétfő 16:13

Az ország lakosai mától tölthetik fel internetes felületen az adataikat.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról erre az évre halasztott 2021-es lakás- és népesség-összeíráson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be az adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Az is újdonság, hogy a mostani cenzus az első, amikor a hatóságok nem papíron, hanem eleve elektronikusan rögzítik a feldolgozandó adatokat.

A népszámlálás a 2021. december 1-jei állapotot hivatott rögzíteni, így azok, akik azóta születtek, nem kerülnek be az összeírásba, azoknak viszont, aki azóta haltak meg, be kell vezetni az adatait. A háztartások külföldön tartózkodó tagjai közül azoknak az adatait kell rögzíteni, akik kevesebb mint egy éve mentek el, illetve akik azt tervezik, hogy egy éven belül visszatérnek szülőföldjükre.

Silvia Pisic, az INS népszámlálásért felelős igazgatója a Hotnews.ro hírportálnak elmondta: kétféle adatlap létezik. Egy hosszú, amelyben a lakásra vonatkozó kérdések is szerepelnek – ezt a háztartás egyetlen tagjának, a „családfőnek” kell kitöltenie –, és egy rövid, amelybe csak a személyes adatokat kell beírni.

Az önkitöltéshez a www.recensamantromania.ro honlapon tehát első körben a családfőnek kell regisztrálnia, és megadnia – jelen lévő vagy időszakosan távol tartózkodó – lakótársai személyi számát is. Ezután minden bejelölt személy számára külön kérdőív érkezik a megadott e-mail-címre: ezeket mindenkinek ki kell töltenie.

Az online kitöltés egyik előnye, hogy a népszámlálási szoftver kiszűri az evidens hibákat, például egy 1980-ban született lakos nem írhatja be, hogy 1985-ben érettségizett, és a hiányos adatközlésre is figyelmeztet. A rendszer a megadott e-mail-címen küld belépési elérhetőséget és visszajelzést arról, hogy sikeres vagy sikertelen volt-e az önkitöltés. Az előző oldalakon hibásan kitöltött mezőket csak úgy lehet javítani, ha az ember elölről kezdi a kitöltést – magyarázta az igazgató.

A statisztikai intézet (INS) által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőívet, amelyet 16 nyelven lehet elérni, köztük magyarul is.

A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket – számolt be az MTI.

Rovatok