Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas robbanások Kijevben, mentik az embereket

2022. március 15., kedd 06:58 | aznap frissítve

Két nagy robbanásról számoltak be Kijev egyik kerületében, Borscsahivkában kedd reggel. Az Ukraine 24 csatorna szerint belarusz oldalról érkezett a rakétatámadás, ám a BBC ezt nem tudta megerősíteni.

Kijev mellett Odesszában, Umanban és Hmelnickij régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hírügynökség, az Ukrinform szerint a fővárosban kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület (az ukrán állam katasztrófavédelmi szolgálata tízemeletest ír egy Facebook-bejegyzésében) is, miután reggel robbanásokat lehetett hallani több helyen.

Egyelőre nincsenek pontos részletek arról, mekkora kár keletkezett, hányan sérültek meg. Egybehangzó információk szerint eddig négyen haltak meg a támadásban, valamint 46 embert sikerült kimenteni az épületből.

A Sky News szerint a tüzérségi csapásokat követően elkezdték a mentési akciókat. A tüzet reggel 7 óra előtt sikerült eloltani. Sokan még mindig bent vannak az épületben, miközben a tűzoltók sietnek, hogy kimentsék az embereket.

Az AFP arról számolt be, hogy a távolban lehetett látni a felszálló füstoszlopot, de a szerda reggel 7 óráig tartó kijárási tilalom miatt nem tudtak a helyszínre menni.

Az egyik metróállomás is megrongálódott

James Waterhouse, a BBC helyszíni riportere arról számolt be, hogy hajnali 5 óra körül az ébresztőóra helyett robbanások keltették fel őket, és a csendet az autóriasztók hangja váltotta fel, ami arra utalt, hogy károk keletkeztek.

Amikor ez történt, a függöny is megmozdult a szobámban

– tudósított James Waterhouse, majd nem sokkal később már látták a jelentéseket a leégett lakóépületekről.

A kijevi metróhálózat a Twitter-oldalán közölte, hogy a reggeli robbanások megrongálták a város központjához közel lévő Lukjanivszka metróállomás homlokzatát és az irodahelyiségeket is, az állomást pedig bezárták a keletkezett károk miatt.

A nemzetközi média több jelen lévő újságírója a Twitteren osztotta meg, hogy robbanásokat hallott a fővárosban.

Three huge blasts in #Kyiv.

— Sudarsan Raghavan (@raghavanWaPo) March 15, 2022

A kijevi közigazgatás közölte, mely épületek rongálódtak meg az éjszaka:

Lassan haladnak az oroszok

Egy magas ragú amerikai tisztségviselő arról beszélt kedden, hogy továbbra is lassú az oroszok előrenyomulása Kijevbe, a megszállók nagyjából 15 kilométerre vannak az ukrán fővárostól.

A harcok felerősödtek az elmúlt napokban, a várost már szinte teljesen bekerítették az orosz erők, ám a hárommillió kijevi lakos több mint fele el tudta hagyni a fővárost az invázió kezdete óta.

Az Index helyszíni tudósítója hétfőn azt jelentette, egyelőre nem világos, hogy bombázzák-e Kijevet, a hivatalos ukrán tájékoztatás szerint

A városvezetés hivatalos tájékoztatása szerint ideiglenesen leállították a tömegközlekedést.

További helyszíni tudósításainkat ide kattintva olvashatják. Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Nő sír egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóház előtt Kijevben 2022. március 14-én. Fotó: MTI / AP / Felipe Dana )

Rovatok