Index Vakbarát Hírportál

Hat méterrel magasabb lett az Eiffel-torony

2022. március 16., szerda 13:30

Hat méterrel magasabb lett az Eiffel-torony kedden, miután egy új digitális rádióantennát helyeztek az épület tetejére. Ezáltal Gustave Eiffel alkotása most már 330 méter magasan szökik az égbe.

Reuters Twitter-oldalán közvetítették is az új antenna felállítását:

Az utóbbi bő 100 évben egyébként a torony magassága már többször is változott amiatt, hogy újabb antennákat kapott a tetejére, de ennyire magas még sosem volt. Az eddigi (és egyben legnagyobb) magassága 324 méter volt, miután 2000-ben egy új antennát tettek fel rá.

Az Eiffel-tornyot 1889-ben adták a párizsi világkiállítás alkalmából. Ez volt az első olyan épület a világon, amelynek magassága meghaladta a 200, sőt rögtön a 300 métert is: magassága majdnem a duplája volt a korábbi csúcstartó, a Washington-emlékmű magasságának (169 méteres).

Az Eiffel-tornyot végül 1930-ban, a New Yorkban elkészült Chrysler Building taszította le a csúcsról. Az amerikai épület legfelső emelete egyébként alacsonyabban feküdt az Eiffel-toronynál, csak éppen kapott egy 38 méteres csúcsot a tetejére, és ezáltal előzte meg az Eiffelt. Most viszont az új antennával már az Eiffel-torony a magasabb a kettejük közül, 11 méterrel.

(Borítókép: Új digitális rádióantennát helyeznek az Eiffel-torony tetejére 2022. március 16-án. Fotó:  Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Rovatok