Index Vakbarát Hírportál

Gigatámogatást ad a Biden-kormányzat Ukrajnának

2022. március 16., szerda 20:19 | aznap frissítve

Bár azt eddig is tudtuk, hogy az Egyesült Államok az egyik fő támogatója Ukrajnának a hosszú évek óta elhúzódó Oroszország elleni geopolitikai konfliktusban, úgy tűnik, hogy Amerika támogatása továbbra sem inog meg: újabb támogatási törvényjavaslatot fogadtak el a Fehér Házban.

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírt egy új pénzügyi kiadással kapcsolatos törvényjavaslatot, amely egy egyszeri, 13,6 milliárd dolláros katonai és humanitárius segélyt tartalmaz az ukrán állam részére, hogy támogassák az országot az Oroszország elleni háborúban – számolt be a CNN.

A hírportál szerint a jogszabályban leírt, Ukrajnának szánt összeg a tárgyalások utolsó pillanatában is nőtt. A törvényhozók egyébként hónapokig alkudoztak a törvényjavaslatról, mielőtt múlt héten kihozták a 2741 oldalas törvényjavaslat szövegét. 

Erre költik majd a dollármilliárdokat 

A támogatás elsősorban katonai segélyként szolgál. A segélycsomag nagyjából fele (mintegy 6,5 milliárd dollár) az amerikai védelmi minisztériumhoz kerül, hogy csapatokat telepíthessen a térségbe, és védelmi felszereléseket küldhessen Ukrajnába.  

Azonban a humanitárius segítségnyújtás is fontos szerepe: több mint 4 milliárd dollár humanitárius támogatás kerül az Ukrajnából menekültekhez és az Ukrajnán belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberekhez. 

Nem utolsósorban gazdasági segélyként is szolgál: a csomag közel 1,8 milliárd dollárt biztosít Ukrajna és a környező országok gazdasági szükségleteinek kielégítésére. A törvény emellett 25 millió dollárt ír elő az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének, egy független szövetségi ügynökségnek a külföldön sugárzott híradások dezinformációja elleni küzdelemre. 

Ezt adták eddig

Az Egyesült Államok már több éve támogatást nyújt Ukrajnának, hogy képes legyen ellenállni az orosz agresszióval szemben. Ez főleg azután lett fontos, miután Oroszország 2014-ben megszállta az ország keleti részét, és elfoglalta a Krímet. Az amerikai külügyminisztérium szerint azóta az Egyesült Államok több mint 5,6 milliárd dollárnyi támogatást ajánlott fel Ukrajnának.

Az NBC News most összegezte azoknak a katonai felszereléseknek a listáját, amelyeket egy magas rangú adminisztrációs tisztviselő szerint az Egyesült Államok adott át Ukrajnának az elmúlt évben:

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szerdai, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Emberek sétálnak el egy megsérült iskola mellett Ukrajnában, Harkovban  2022. március 16-án. Fotó: Reuters / Oleksandr Lapshyn)

Rovatok