Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij az amerikaiaknak: Emlékezzenek szeptember 11-re, ha Ukrajnára gondolnak!

2022. március 16., szerda 15:57

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 16-án beszédet tartott az amerikai kongresszus előtt. A vezető többek között kitért az orosz szankciókra, a szükséges intézkedésekre, valamint több utalást is tett az amerikai történelemre. Azonban továbbra is kérdéses az Egyesült Államok későbbi szerepvállalása a konfliktusban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar idő szerint 14 órakor beszédet mondott az Egyesült Államok kongresszusában. Chuck Schumer, a szenátus többségének vezetője megtiszteltetésnek vette az ukrán elnök bejelentkezését, szerinte Zelenszkij jelképezi jelenleg a demokrácia eszméjét – számolt be a Sky News

A beszéd meghallgatására összegyűlt minden amerikai képviselő, akik tapssal köszöntötték az ukrán vezetőt. Nancy Pelosi házelnök azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés bemutatni Zelenszkijt. 

Oroszországi szankciók és repülési tilalom 

Oroszország Ukrajna inváziója többről szól, mint Ukrajna – kezdte beszédét Zelenszkij, aki szerint az orosz intézkedések a demokrácia, a szabadság és az országok önálló útválasztása ellen szólnak. 

 Oroszország több ezer ember halála forrásává változtatta az ukrán eget

– folytatta az ukrán elnök, majd kitért az Ukrajna feletti repülési tilalomra, amelyet már olyan régóta kér a NATO szövetségeseitől: azt kérdezte, hogy „túl sok-e azt kérni” a NATO-szövetségesektől, hogy repülési tilalmat vezessenek be Ukrajna felett.

Ha ez túl sok, akkor Ukrajnának sokkal több, Nyugatról érkező légvédelmi rendszerre van szüksége

– mondta. Az ukrán vezető ezután bemutatott egy videót az ukránok bombázásáról, beleértve a zokogó gyerekeket, akiket megpróbáltak evakuálni.

Az elnök ezután kitért az orosz szankciókra. Elmondta, hogy a háborút támogató orosz politikusokat is büntetni kell, és emellett minden amerikai vállalkozásnak el kellene hagynia Oroszországot.

Történelmi utalások

A CNN továbbá beszámolt róla, hogy Zelenszkij Martin Luther Kingre hivatkozott beszédében, amikor repüléstilalmi zónát kért. Az ukrán elnök azt mondta a kongresszusnak, hogy mindannyian ismerik a „Van egy álmom” kifejezést.

Szükségem van rá – meg kell védenem az egünket

– folytatta, majd emlékeztette a kongresszus tagjait a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra, mondván, jelenleg ugyanaz zajlik Ukrajnában.

Emlékezzenek szeptember 11-re, ha Ukrajnára gondolnak! 

Zelenszkij arra is kérte a törvényhozókat, hogy segítségkérésének mérlegelésekor emlékezzenek a Pearl Harbor elleni támadásra a második világháborúban.

Emlékezzenek Pearl Harborra, 1941. december 7-ének szörnyű reggelére, amikor az ég fekete volt az önökre támadó repülőgépektől. Csak emlékezzenek rá.

Az Egyesült Államok sarokba szorítva 

A videó után Zelenszkij angolra váltott, és közvetlenül az amerikai elnökhöz fordult.

Te vagy a nemzet vezetője. Azt kívánom, hogy legyél a világ vezetője. A világ vezetőjének lenni annyit jelent, mint a béke vezetőjének lenni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy tegyen többet országa legsötétebb időszakában. A Fehér Házra nagy nyomás nehezedik a helyzetből kifolyólag.

Bár a Biden-kormány amerikai gyártmányú fegyverszállításai Ukrajnában eddig sikeresek voltak, az amerikai vezetés nem segített a nehezebb, szovjet gyártmányú fegyverrendszerek biztosításában – számolt be a CNN

Az amerikai tisztviselőket továbbra is aggasztja, hogy Oroszország hogyan reagálna bizonyos fegyvertranszferek jóváhagyására. A tisztviselők kérdéseket is felvetettek azzal kapcsolatban, hogy mennyire lennének hasznosak a MiG vadászgépek, és megéri-e kockáztatni az orosz reakciót. 

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szerdai, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. március 16-án. Fotó: Reuters / Sarah Silbiger / Pool)

Rovatok