Index Vakbarát Hírportál

Afrikai országok gabonaimportja került veszélybe az orosz invázió miatt

2022. március 17., csütörtök 18:18

Több országban elégedetlenség ütötte fel a fejét az emelkedő kenyérárak miatt. Az ENSZ adatai szerint milliókkal nőhet az éhezők száma szűk két éven belül.

Szudánban napok óta tüntetnek az élelmiszerek, elsősorban a kenyér drágulása miatt. Több közel-keleti és észak-afrikai országhoz hasonlóan Szudán is jelentős mennyiségű gabonát importál Oroszországból és Ukrajnából – írja a portfolio.hu. Líbiában a miniszterelnök megbeszélést hívott össze, mert az ukrajnai háború miatt elapad a gabonaimport, ez okoz válságot. Szerinte el kell kerülni az árak drasztikus emelését a közelgő böjti hónap, a ramadán előtt.

Egyiptom gabonaellátása is bajba került az ukrán–orosz konfliktus miatt – közben a kairói kormány igyekszik nagyobb támogatást nyújtani a helyi mezőgazdasági társaságoknak. Tavaly Egyiptom mintegy 18 millió tonna gabonát importált, ennek 80 százalékát Ukrajnából és Oroszországból.

Az ENSZ adatai szerint a rosszul tápláltak száma világszerte nyolcmillióról akár 13 millióra is nőhet a konfliktus nyomán az idén, illetve jövőre.

Az ínség elsősorban Ázsiában, a szubszaharai térségben, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fenyeget.

Rovatok