Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány a bolgár EU-s pénzek körül, őrizetben a volt miniszterelnök

2022. március 18., péntek 06:43 | aznap frissítve

Az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze a volt miniszterelnök előállítása.

Csütörtök este a bolgár rendőrség előállította Bojko Boriszovot, az ország volt miniszterelnökét. Az ügyvédje beszámolója szerint még nem emeltek hivatalosan vádat ellene, de házkutatást tartott a rendőrség a lakásán, és legalább 24 órára őrizetbe vették – írja a 444.

A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze Boriszov előállítása.

Az EU főügyésze, Laura Kövesi szerdán érkezett meg Bulgáriába, ahol bemutatta a helyi hatóságoknak az EU-s ügyészség nyomozásának az eredményeit. Eddig összesen 120 korrupciógyanús ügyet tártak fel, amelyek mind európai pénzek ellopásával kapcsolatosak. A bolgár hatóságok e nyomozati anyag alapján léptek tegnap.

Az Európai Ügyészségnek a 27 tagállamból 22 a tagja, Magyarország viszont nincsen közöttük.

Boriszov mellett előállították a volt pénzügyminisztert, a bolgár parlament költségvetési bizottságának a volt elnökét, és a kommunikációs főtanácsadóját is. Az őrizetbe vett politikus pár hónap megszakítással 2009 és 2021 között volt Bulgária miniszterelnöke. A regnáló kormányfő, Kiril Petkov úgy kommentálta a mostani előállítást, hogy „senki sem állhat a törvények felett”.

Boriszov szövetségese volt Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Tanácsban, akivel többször is megtekintette a határkerítéseket, hangoztatva a migránsellenes nézeteit.

Rovatok