Index Vakbarát Hírportál

Eddig megúszta, most rakétákat lőttek az oroszok a stratégiailag fontos Lvivre

2022. március 18., péntek 08:22

Andrij Szadovi, Lviv polgármeseter közölte, hogy rakétatámadás érte a lengyel határtól 70 kilométerre fekvő várost, és több rakéta is egy repülőgép-javító üzembe csapódott. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Robbanások rázták meg péntek reggel a nyugat-ukrajnai Lvivet. A CNN szerint megszólaltak a szirénák a városban, majd reggel fél 6 körül legalább három robbanás hallatszott.

Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanásokat, valamint a pontos helyükről sincs információ.

Ezt követően füst szállt fel a Lviv-Danilo Halickij Nemzetközi Repülőtér irányából. Lviv 70 kilométerre fekszik a lengyel határtól, és mostanáig viszonylag kevesebb támadás érte a várost.

Andrij Szadovi, Lviv polgármestere a Facebook-oldalán erősítette meg, hogy orosz rakéta talált el egy területet a repülőtér közelében, bár a pontos becsapódás helyét nem tudta megmondani, közölte, hogy nem a repülőteret érte a csapás.

Rakéták csapódtak be a lvivi repülőtér közelében. A pontos helyszínt egyelőre nem tudom, de határozottan nem a repülőtérről van szó. Egy gépjármű-közlekedési cég ablakai megsérültek

– közölte Szadovi, aki nem számolt be áldozatokról, viszont kérte az embereket, hogy ne osszanak meg fényképeket a támadás helyszínéről.

Nagy hatótávolságú cirkálórakétákat
vetettek be

A polgármester később arról számolt be, hogy egy repülőgép-javító üzemet ért a rakétatámadás, és több rakéta is becsapódott, ám közvetlenül előtte leálltak a munkálatok az üzemben.

A támadásban vélhetően Kh-555 típusú cirkálórakétákat vetettek be, amelyeket stratégiai nehézbombázókról indíthattak el a Fekete-tengerről.

Nick Martin, a Sky News tudósítója szerint ezek a fegyverek kifinomultak, nagy hatótávolságúak, sugárhajtásúak és irányíthatók.

A rakétatámadásban senki sem halt meg, de az üzem megsemmisült.

A CNN szerint az oroszok hat rakétát lőttek ki Lviv felé, amelyből az ukránok kettőt hatástalanítottak becsapódás előtt.

Lviv stratégiailag fontos Ukrajna védelme szempontjából

A nyugat-ukrajnai várost eddig nagyrészt megkímélték az orosz támadások. A város körülbelül 70 kilométerre fekszik a lengyel határtól, vagyis a NATO küszöbén van, ezért minden támadásnak nemzetközi következményei lehetnek – írja a CNN.

A polgármester szerint több mint 200 ezren menekültek eddig a városba a háború elől, miközben Lviv alig több mint 700 ezer lélekszámú város.

Többen a viszonylagos biztonság miatt mentek a városba, sokan pedig átmenetileg szálltak meg ott, mielőtt a határ felé indulnának tovább.

Az ukrán hadsereg számára azért kiemelkedően fontos Lviv, mert fegyverszállítási útvonalként szolgál. A város központja emellett az UNESCO világörökségi helyszínei között van, a Nemzeti Múzeum pedig ritka vallási kéziratoknak ad otthont, valamint az ország legnagyobb középkori művészeti gyűjteményének.

Továbbá Lviv ideiglenes bázisként szolgált számos nagykövetségnek és médiaszervezetnek, amelyek Ukrajna fővárosából, Kijevből költöztek át a harcok miatt.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Füst száll fel egy robbanást követően az ukrajnai Lviv közelében 2022. március 18-án. Fotó: MTI / AP)

Rovatok