Index Vakbarát Hírportál

Aktivisták szállítják ki a szavazási levélcsomagokat, amiről a választási iroda nem is tudott

2022. március 18., péntek 11:43 | aznap frissítve

A helyi postákhoz nem érkeztek meg a szavazási levélcsomagok, amelyeket aktivisták szállítanak ki a határon túli magyaroknak Szerbiában. A Nemzeti Választási Iroda erről nem tud.

Több vajdasági településről is jelezték, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik a szavazási levélcsomagokat, amelyekkel a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli magyar választók levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a népszavazáson.

A Szabad Magyar Szó arról ír, hogy egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, mivel négy évvel ezelőtt a csomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, és a postások juttatták el a szavazóknak a borítékokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra a kérdésre, hogy tudtak-e róla, hogy nem a postai alkalmazottak kézbesítik a szavazási levélcsomagokat Szerbiában, azt válaszolta, hogy az NVI számára a szavazólapok, a levélcsomagok és minden, a választásokhoz szükséges nyomtatvány gyártását az ANY Biztonsági Nyomda végzi, amely a levélcsomagokat átadja a Magyar Postának, amely kiszállítja a küldeményeket a célországba.

A helyi posták arról számoltak be, hogy meg sem érkeztek hozzájuk a csomagok

A Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval az Egyetemes Postaegyesület keretrendszere és vonatkozó szabályozásai szerint működik együtt.

Az iroda arról tud tájékoztatást adni, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én megérkeztek a küldemények. A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó

– közölte az NVI, vagyis a válasz alapján nem tudott róla, hogy a szavazási levélcsomagokat aktivisták viszik ki.

A másik érdekesség, hogy elvileg március 11-én megérkeztek a küldemények, ám a Szabad Magyar Szó azt az információt kapta a postai alkalmazottaktól, hogy a helyi postákhoz meg sem érkeztek a szavazási levélcsomagok.

A borítékokat március 21-től vehetik át a határon túli, ungvári, beregszászi, kolozsvári, csíkszeredai, bukaresti és szabadkai magyarok. Összesen több mint 456 ezren jelentkeztek március 9-ig, hogy részt vennének a választáson és a népszavazáson.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok