Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden a kínai elnöknek: Ha beavatkoznak, annak súlyos következményei lesznek

2022. március 19., szombat 07:00

Joe Biden pénteken két órán át tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Az amerikai elnök figyelmeztette partnerét, hogy súlyos következményekkel kell számolniuk, ha támogatást nyújtanak az oroszoknak az Ukrajna elleni háborúban.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden úgy fogalmazott a beszélgetésen: ha a kínaiak „kézzelfogható támogatást” nyújtanak Oroszországnak, akkor súlyos következményekkel kell számolniuk.

Azt viszont a közlemény már nem részletezte, hogy pontosan milyen szankciókat vezethetnének be.

Biden elnök részletesen ismertette azokat az erőfeszítéseinket, amelyeket az invázió megakadályozása érdekében, majd arra reagálva tettünk, és többek között szankciókat vetettünk ki Oroszországra

– idézi az MTI a fehér házi közleményt, amely szerint Joe Biden azt is jelezte, hogy továbbra is támogatja a válság diplomáciai megoldását.

Az amerikai kormány egyik, név nélkül nyilatkozó tisztviselője azt mondta, hogy a tárgyalás „közvetlen, érdemi és minden részletre kiterjedő” volt. Arra a kérdésre, hogy Biden megkérte-e a kínai elnököt, hogy tegyen lépéseket az orosz támadás megállítása érdekében, azt válaszolta: „Az elnök nem fordult konkrét kérésekkel Kínához”.

Kínai hírügynökségi jelentések szerint a pénteki tárgyalásukon Hszi Csin-ping azt mondta Bidennek, hogy „az ukrajnai válság olyan helyzet, amelyet nem akarunk látni”. A kínai elnök emellett megerősítette, hogy támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint mindenkinek támogatnia kell az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédet és tárgyalásokat, ugyanis ezek „hozhatnak eredményeket és vezethetnek el a békéhez”. Azt is hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak is párbeszédet kell folytatnia Oroszországgal. Az amerikai sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping ezúttal sem ítélte el Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt.

Az amerikaiak kínai beavatkozástól tartanak, Peking és Moszkva cáfol 

A találkozó előtt, csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt hangoztatta: Kína kötelessége lenne, hogy érvényesítse befolyását Vlagyimir Putyinra, valamint hogy betartassa a nemzetközi szabályokat, de úgy tűnik, Peking „ellentétes irányba halad”.

Aggodalommal tölt el minket, hogy Kína azt fontolgatja: Ukrajnában felhasználható katonai felszerelésekkel segítik Oroszországot

– mondta a tárcavezető, hivatalosan is megerősítve azokat a korábbi, amerikai tisztségviselőktől származó információkat, amelyek szerint Kína hajlandó katonai felszereléssel támogatni Oroszországot. 

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pénteken ezzel összefüggésben azt mondta: az amerikai kormány továbbra is aggódik amiatt, hogy Kína katonai segítséget nyújthat Oroszországnak. A moszkvai kormány viszont tagadta, hogy katonai segítséget kért Kínától, a kínai külügyminisztérium pedig „dezinformációnak” nevezte az erről szóló híreket.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szombati, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Joe Biden 2012. január 17-én. Fotó: Tim Rue / Corbis / Getty Images)

Rovatok