Index Vakbarát Hírportál

Nem sokáig kapni majd 10 millió forint körül óvóhelyet

2022. március 19., szombat 16:29 | aznap frissítve

Szlovákiában 1500 fős óvóhely van, olvasható egy szlovák lapban, a Pluskán.

Ez az 1500 a lakosság töredékének befogadására lenne alkalmas, ezért az ukrajnai háború miatt jelentősen megnőtt a bunkerek iránti kereslet Szlovákiában.

Egy kétszemélyes óvóhely körülbelül 30 ezer euróba (közel 12 millió forintba) kerül, de várhatóan ez az ár emelkedni fog.

Szlovákiában 1500 ellenálló és gázbiztos búvóhely van, ennek negyede Pozsonyban, a többi Szlovákia különböző városaiban, írja a szlovák lap. A belügyminisztériumtól Júlia Andrejčíková szerint elmondása szerint ezek az óvóhelyek 250 ezres kapacitással rendelkeznek.

Pozsonyban a lakosság 11 százalékát tudnák befogadni, ez 45 ezer embert jelent, Kassán pedig mindössze 25 ezer embert, Nagyszombatban 6120 férőhely lenne 62 700 lakosra.

Éppen ezért megnőtt a kereslet a magánóvóhelyek iránt.

A kereslet az elmúlt napokban a többszörösére nőtt – mondta Alojz, egy árvai bunkergyártó, hozzátéve, két hónapot kell várni, hogy óvóhelyhez jussanak az érdeklődők. Szerinte ezeken az óvóhelyeken egy nukleáris robbanást is túl lehetne élni, a sugárzás ellen is védenek a bunkerek. Megjegyezte, nem elegendő a bunkerek felépítése, biztosítani kell a légszűrést, az ivóvízellátást, a hulladékkezelést is.

A cég különféle méretekben gyárt bunkereket, a legkisebb két személy, a legnagyobb pedig tíz ember befogadására alkalmas.

A háború miatt más országokban is megnőtt a kereslet a bunkerek iránt.

Rovatok