Index Vakbarát Hírportál

A „vidéki Spanyolország jövőjéért” tüntettek Madridban

2022. március 20., vasárnap 19:40

Százezrek vonultak utcára Madridban „a vidéki Spanyolország jövőjéért” és az elszabadult üzemanyagárak ellen tüntetve, tette közzé az MTI.

A legjelentősebb élelmiszeripari szövetkezetek, gazdálkodói és állattenyésztői szakmai szervezetek által meghirdetett felvonuláson a szervezők szerint 400 ezren, a kormányzat szerint 150 ezren vettek részt.

Több mint 1500 autóbusszal Spanyolország minden szegletéből érkeztek tüntetők, akik zászlókat lobogtatva, transzparenseket magasba emelve vonultak végig a városon. Voltak, aki állataikat, vadászkutyákat, lovakat, kakasokat is hoztak a tüntetésre.

A spanyol főváros legnagyobb sugárútjain traktorok tucatjai haladtak keresztül. A lassú menet három óra alatt jutott el a mezőgazdasági tárca épületétől mintegy öt kilométerre található környezetvédelmi minisztériumig, közölte az MTI.

A tüntetők azonnali cselekvési terv elfogadását követelték az ágazat jövedelmezőségének érdekében, és beavatkozást sürgettek az alacsony, a bekerülési költség alatti felvásárlási árak ellen. Felhívták a figyelmet arra, hogy

az ukrajnai háború tovább rontott eddigi helyzetükön, a többi közt az üzemanyagárak megugrásával, valamint az eddig Ukrajnából importált takarmánygabona hiányával.

Állítják: a vidék jövője forog kockán, mivel egyre kevesebb fiatal keresi a megélhetését ebben a szektorban, emiatt egyes térségeket az elnéptelenedés veszélye is fenyeget.

Az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint a 47,3 milliós dél-európai országban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka dolgozik a gazdaság elsődleges szektorában, ráadásul többségük idős.

Rovatok