Index Vakbarát Hírportál

Egyetemi tanár a borzalmakról: Az élelemért sorban állókra nyitnak tüzet az oroszok

2022. március 21., hétfő 06:27

„Nem létező nácikat” vettek célba Ukrajnában az oroszok, akik a lakónegyedeket, a kórházakat és a kenyérért sorban állókat lövik – nyilatkozta az rtl.hu-nak egy ukrajnai egyetemi tanár, aki a háború alatt kezdett el újságírással foglalkozni.

Anna a Lvivi Egyetemen tanít, ahol jelenleg online zajlik az oktatás, ami elmondása szerint a jelen helyzetben kényelmesebb, mint a jelenléti oktatás; a diákoknak azonban így is nehéz felvenni a ritmust. Többször előfordult olyan, hogy egy diák sem jelent meg az Anna által tartott órákon.

Még az oktatáshoz való jogtól is megfosztja őket az orosz hadsereg

– nyilatkozta a 27 éves egyetemi oktató, aki bár nem tartja magát képzett újságírónak, több diákjával együtt mégis önkéntes munkát végez az egyetem lapjánál, a háborús orgánummá vált UA Newsnál.

Anna az rtl.hu-nak elárulta: az újságnál kizárólag a hivatalos csatornákból származó adatokat dolgozzák fel, írás előtt pedig igyekeznek ellenőrizni minden hírt. A nyugati tudósításokkal kapcsolatban két problémát is megemlített a fiatal egyetemi oktató, akit zavar, ha bizonyos hírforrások csak „konfliktusként”, nem pedig háborúként hivatkoznak az Ukrajnában zajló eseményekre.

Azt is megemlítette, hogy a külföldi sajtóorgánumok időnként nem ellenőrzik kellő alapossággal a forrásokat, és nem hivatkozzák le azokat a csatornákat, ahonnan azokat szerezték.

Az ukrán hatóságoktól érkező információk pontossága miatt viszont ugyanakkor nem aggódik. Szerinte ugyanis, ha az ukrán kormányt a háborúban hazugságon érnék, „elveszítené a nép belé fektetett bizalmát”. Álláspontja szerint a kabinet óvatosan fogalmaz, „és az orosz propagandával ellentétben igyekszik érzelemmentesen közölni a tényeket”.

A háború eseményeit hétfőn is percről percre közvetítjük, cikkünket itt olvashatják.

(Borítókép: Füst száll fel égő járművekből egy légicsapásban megsérült lakóépület előtt 2022. március 20-án Kijevben. Fotó: Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat / Handout / Reuters)

Rovatok