Index Vakbarát Hírportál

Amerika hivatalosan is népirtásnak ismerte el a muszlim kisebbséggel szembeni fellépést

2022. március 22., kedd 13:53

Az Egyesült Államok hivatalosan is népirtásnak és emberiség elleni bűncselekménynek ismerte el a mianmari hadsereg rohingja muszlim kisebbséggel szembeni fellépését – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban.

Anthony Blinken Twitter-oldalán is közzétette, hogy ellátogatott a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumba. A rendezvényen elmondta többek között, hogy amíg a junta hatalmon marad, addig senki nem lesz biztonságban a délkelet-ázsiai országban. A rohingják elleni széles körű és rendszerszerű támadásokról is beszélt, hozzátéve, hogy a bizonyítékok világos szándékot mutatnak a muszlim közösség megsemmisítésére.

Beszédében a szemtanúk tragikus beszámolóiból is idézett, felelevenítve, hogy az áldozatok közül többeket agyonlőttek, megerőszakoltak és megkínoztak.

A mianmari hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított az ország lőporos hordójának számító Arakán államban a kisebbségben lévő, muszlim vallású rohingják ellen – számolt be az MTI.

Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és több mint 730 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ már korábban népirtásnak minősítette.

A mianmari hadsereg végül 2021 februárjában átvette a hatalmat, és letartóztatta az ország addigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és több vezető politikust. A puccs nyomán az ország káoszba süllyedt, több fegyveres milícia is szerveződött, a hadsereg elleni tüntetéseknek és tiltakozó akcióknak már több mint 1600 civil áldozatuk van, és csaknem tízezer embert vettek őrizetbe.

Blinken közölte:

A puccs óta azt látjuk, hogy a mianmari hadsereg ugyanazt a taktikát alkalmazza. Csakhogy most a hadsereg fellép mindenkivel szemben, akit elnyomó uralma ellenlábasaként ítél meg. Azoknak, akik még nem tudatosították ezt a puccs előtt, a hadsereg által 2021 februárja óta szabadjára engedett erőszak világossá tette, hogy amíg a junta hatalmon marad, addig senki sincs biztonságban Mianmarban az atrocitásoktól.

A katonai hatalomátvétel után az Egyesült Államok és egy sor ország szankciókkal sújtotta a kormányzatot vezető tábornokokat és üzleti érdekeltségeiket.

A civil kormányzás helyreállítását azonban nem sikerült kikényszeríteniük.

Rovatok